NUDISTA KOD PELOSIJEVIH: Planom obezbeđenja funkcionerke rukovodi američka tajna služba

D. Vujičić

30. 10. 2022. u 07:23

POL Pelosi, suprug predsedavajuće Predstavničkom domu Kongresa SAD Nensi Pelosi, operisan je od povrede čekićem i njegovo zdravstveno stanje je zasad dobro.

НУДИСТА КОД ПЕЛОСИЈЕВИХ: Планом обезбеђења функционерке руководи америчка тајна служба

Foto Tanjug/AP

Lekari očekuju da će se u potpunosti oporaviti, preneo je Rojters.

Muškarac koji je uhapšen na mestu incidenta identifikovan je kao Dejvid Pejp (42) i takođe je prebačen u bolnicu.

Izveštaji okružnog šerifa postavljeni onlajn o Dejvidu Pejpu govore da su mu u dosijeu iz zatvora u San Francisku upisana dela - pokušaj ubistva, napad smrtonosnim oružjem, maltretiranje starijih osoba, provala, nanošenje telesnih povreda.

Međutim, za manje od 24 sata, priča o napadu na Pola Pelosija od petka dobija bizarni obrt.

Posle prvobitnog šoka nakon vesti da je u stvari Nensi Pelosi bila na meti, ali "srećom nije bila kod kuće", mediji postavljaju pitanje: Kako je moguće da je Dejvid Pejp, nudistički aktivista i očito poremećeni čudak, ušetao u dom bračnog para, budući da je Pelosijeva treća u hijerarhiji obezbeđivanih ličnosti u SAD.

Foto Tanjug/AP

Dejvid Dipejp

Kako piše Tom Rogan iz "Vašington egzaminera", koji prati pitanja bezbednosti, situacija sa napadom na Pelosijeve otvara značajna pitanja o bezbednosnim operacijama vladinih agenata. Objašnjava da je predsedavajuća Predstavničkom domu najviši član Kongresa i druga osoba u predsedničkoj liniji sukcesije. Prema ustavu SAD, ako bi predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris bili sprečeni da obavljaju dužnost, ona je ta koja treba da preuzme Belu kuću. Planom obezbeđenja Nensi Pelosi rukovodi američka tajna služba.

- Zaštitne mere predsednice Kongresa znatno prevazilaze nivo obezbeđenja koji imaju drugi visoki članovi Kongresa. I svi članovi Kongresa su videli da je njihova bezbednost pojačana ovog leta nakon pobune na Kapitolu januara 2021. Pa kako je, zaboga, napadač pristupio Pelosijevoj rezidenciji u San Francisku i pretukao njenog muža Pola Pelosija čekićem?

Rogan je primetio: "Jedan od mogućih odgovora je da je Pol Pelosi naložio policiji Kapitola da napusti rezidenciju i deaktivira svoje bezbednosne sisteme. Život pod 24-satnom zaštitom vlade može biti težak, na kraju krajeva. Ovo je važno jer bi policija Kapitola tada morala da instalira brojne perimetre i sisteme kontrole pristupa u Pelosijevoj rezidenciji. To je standardna procedura za visoke zvaničnike američke vlade pod zaštitom. Ipak, ovi bezbednosni napori ne bi trebalo da prestanu samo zato što zaštićeno lice kao što je predsedavajuća Pelosi nije u jednom trenutku bila prisutna.

Foto Tanjug/AP

Šef policije San Franciska Vilijam Skot identifikovao je čoveka kao Dejvida Pejpa.

"Naši policajci su se uhvatili ukoštac sa osumnjičenim, razoružali su ga i priveli", rekao je šef policije.

Nakon što je ime Dejvida Pejpa objavljeno, na društvenim mrežama počele su spekulacije vezane za motive napada, kao i za lik napadača. On je poznat u okolini Berklija kao aktivista za golotinju. Slikao se go na protestima protiv zakona koji propisiju da ljudi budu javno obučeni.

Prema izvorima Asosiejted presa, Pejp je vikao: "Gde je Nensi?", pre nego što je nasilno napao njenog 82-godišnjeg supruga Pola Pelosija. Ona nije bila kod kuće. Nalazila se u Vašingtonu i trebalo je da u subotu održi govor sa potpredsednicom Kamalom Haris.

Levičari u međuvremenu ne gube vreme, optužujući republikance za napad na Pola Pelosija. Šona Tomas u ime Ženskog projekta za odbranu od dezinformacija navodi da napad nije došao niotkuda. Ona je nastavila: "Godinama su republikanci hranili lažima javno mnenje preko desničarskih medija kao što je Foks njuz, demonizujući predsednicu Pelosi, lažući o njenom političkom dosijeu i pozicionirajući je kao pretnju republikanskim glasačima i pristalicama. Ona je okrivila platforme društvenih medija što su dozvolile da ta agenda metastazira na mreži.

Međutim, kritičari tog mišljenja rekli su da ideja o golom demonstrantu, proizvođaču nakita od konoplje i još mnogo toga ne odgovara profilu konzervativca.

 

OSUĐEN ZBOG SAOBRAĆAJKE

Pol Pelosi je dospeo u žižu javnosti kada je u maju ove godine u dolini Nape slupao svoj luksuzni automobil vraćajući sa zabave u jednoj vinariji. Osuđen je na osam sati društvenokorisnog rada i tri godine uslovne kazne.

Kao rezultat izjašnjavanja o krivici, koju je izneo u Višem sudu okruga Napa, sud je Pelosiju naložio da plati skoro 5.000 dolara na ime obeštećenja drugom vozaču, Hesusu Lopezu,čiji je džip oštećen u tom udesu.

POL JE ZVAO IZ TOALETA

ŠEF policije San Franciska kazao je da je ugroženi Pelosi zvao policiju iz toaleta. Prema njegovom objašnjenju, kada su patrole stigle, zatekle su kako oba čoveka drže isti čekić. Nije do kraja razjašnjeno da li je suprug političarke udaren pred policijom.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)