ZLOGLASNI ZATVOR ZBOG HIDŽABA: Policija u Iranu uhapsila devojku jer je jela bez marame

Novosti online

01. 10. 2022. u 07:58

IRANSKA policija uhapsila je ženu nakon što su se na internetu pojavile fotografije na kojima ona i njena prijateljica jedu u kafiću u Teheranu bez hidžaba, saopštila je juče njena porodica.

ЗЛОГЛАСНИ ЗАТВОР ЗБОГ ХИЏАБА: Полиција у Ирану ухапсила девојку јер је јела без мараме

FOTO: EPA

Fotografija je počela da kruži internetom u sredu, na kojoj se vide dve žene kako doručkuju u kafiću.

Jednu od žena na fotografiji, Donju Rad, policija je ubrzo uhapsila. "Si-En-En" je razgovarao sa njenom sestrom, koja je rekla da su bezbednosne agencije kontaktirale Donju i pozvale je da objasni svoje postupke.


- Uhapsili su je posle razgovora. Prvo se nismo čuli sa njom par sati, a onda me je Donja nakratko pozvala i rekla da su je smestili na odeljenje 209 zatvora Evin - rekla je njena sestra.

Zloglasni zatvor Teheranski zatvor Evin poznat je po teškim uslovima, tamo režim drži političke disidente, a namenjen je isključivo zatvorenicima za koje je nadležno iransko ministarstvo obaveštajnih službi.

Proteklih dana su snage bezbednosti navodno uhapsile nekoliko uticajnih Iranaca, uključujući pisca i pesnika Monu Borzueja, iranskog fudbalera Hoseina Mahinija i ćerku bivšeg iranskog predsednika Alija Akbara Hašemija Rafsandžanija, Faezeh Rafsandžanija.


Nakon smrti Mahse Aminija, protesti su počeli širom zemlje i trajali su dve nedelje. Iranska organizacija za ljudska prava procenjuje da su najmanje 83 osobe, uključujući decu, ubijene u protestima. Više od hiljadu ljudi povezanih sa protestima privedeno je od prošlog vikenda, navodi državna novinska agencija IRNA.

BONUS VIDEO: Titova vila od 50 miliona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna