PRIKUPLJANJE PODATAKA - NELEGALNO: Presuda suda EU protivi se praksama mnogih vlada Unije

D. D. S.

21. 09. 2022. u 12:16

Nemački zakon o zadržavanju podataka krši zakon EU, presudio je najviši evropski sud, zadajući udarac državama članicama koje se oslanjaju na opšte prikupljanje podataka u cilju borbe protiv kriminala i zaštite nacionalne bezbednosti. Zakon se može primeniti samo u okolnostima kada postoji ozbiljna pretnja po nacionalnu bezbednost definisana pod veoma strogim uslovima, saopštio je Sud pravde Evropske unije.

ПРИКУПЉАЊЕ ПОДАТАКА - НЕЛЕГАЛНО: Пресуда суда ЕУ противи се праксама многих влада Уније

Ilustracija / Foto Shutterstock

Presuda je doneta posle velikih napada islamističkih militanata u Francuskoj, Belgiji i Britaniji poslednjih godina. Vlade tvrde da pristup podacima, posebno onim koje prikupljaju telekom operateri, može pomoći u sprečavanju takvih incidenata, dok se operateri i aktivisti za građanska prava protive takvom pristupu.

Najnoviji slučaj pokrenut je, kako podseća agencija Rojters, pošto su jedinica Dojče Telekoma, Telekom Dojčland i provajder internet usluga Spejsnet AG osporili nemački zakon o zadržavanju podataka tvrdeći da krši pravila EU. Nemački sud je potom zatražio savet Suda EU koji je rekao da se takvo zadržavanje podataka može dozvoliti samo pod veoma strogim uslovima.

"Sud pravde potvrđuje da pravo EU onemogućava opšte i neselektivno zadržavanje podataka o saobraćaju i lokaciji, osim u slučaju ozbiljne pretnje nacionalnoj bezbednosti", rekle su sudije. "Međutim, u cilju borbe protiv ozbiljnog kriminala, države članice mogu, uz striktno poštovanje principa proporcionalnosti, da predvide, između ostalog, ciljano ili ubrzano zadržavanje takvih podataka i opšte i neselektivno zadržavanje IP adresa".

U drugom slučaju, sud je rekao da regulatori finansijskog tržišta ne mogu koristiti zakone EU protiv insajderskog poslovanja i tržišne manipulacije kako bi primorali telekom provajdere da predaju lične podatke trgovaca osumnjičenih za ova kršenja. Slučaj su pokrenule dve osobe koje su osporile francusku Upravu za finansijska tržišta pošto je ona zatražila od telekom operatera da proslede lične podatke iz telefonskih poziva njih dvojice na osnovu francuskih zakona.

"Opšte i neselektivno zadržavanje podataka o saobraćaju od strane operatera koji pružaju elektronske komunikacione usluge godinu dana od datuma njihovog evidentiranja nije dozvoljeno, kao preventivna mera, u cilju suzbijanja krivičnih dela zloupotrebe tržišta uključujući i insajdersko poslovanje", naveo je sud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)