ZELENSKI DOŠAO NA ISTOČNI FRONT: Ukrajinska vojska i dalje napada mesta i gradove na liniji razdvajanja sa ruskim snagama

Branko VLAHOVIĆ

15. 09. 2022. u 07:20

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski je juče došao na istočni front i posetio grad Izjum u Harkovskoj oblasti koji je ovih dana osvojila ukrajinska vojska.

ЗЕЛЕНСКИ ДОШАО НА ИСТОЧНИ ФРОНТ: Украјинска војска и даље напада места и градове на линији раздвајања са руским снагама

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine/Printscreen

Njegove fotografije sa desantnim jedinicama objavili su ukrajinski mediji a preneli su ih i moskovski. Na slici je Zelenski okružen vojnicima vazdušno desantne brigade.

Prethodno je ukrajinski lider saopštio da su do sada oslobodile oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije, koja je bila pod ruskom kontrolom, u severoistočnoj Harkovskoj oblasti.

Zelenski dolaskom na front želi ne samo da ohrabri svoje vojnike već i da zapadnim sponzorima pokaže da se on ne boji i da je spreman za dalje ratovanje. U pripremi poslednje ukrajinske ofanzive su učestvovali i američki generali, tvrde ne samo u Moskvi već i novinari uticajnih američkih listova.

Ukrajinske jedinice su i juče nastavile napade na pozicije koje drže borci Donjecke narodne republike. Moskovski ratni reporteri tvrde da situacija nije kritična ali je moguće da Ukrajinci povećaju broj svojih vojnika. U Krasnom Limanu se pored jedinica Donjecke narodne milicije nalaze i specijalci iz Kubanja sa juga Rusije.

Ruska vojska je pojačala artiljerijsku vatru što sprečava Ukrajince da naprave novi prodor, a vrlo je aktivna i avijacija koja raketama zasipa ukrajinsku vojsku duž cele linije fronta.

Nije tajna da ruske fabrike raketnog naoružanja sada rade u tri smene i nedostatka visokopreciznog oružja nema, tako da će se nastaviti gađanje ukrajinskih važnih objekata.

Interesantno je da sada vojni analitičari u Moskvi otvoreno govore o propustima ruskih snaga koji su doveli do toga da ukrajinska vojska zauzme gradove u Harkovskoj oblasti koji su donedavno bili pod kontrolom ruske vojske.

Kadirov pravi spiskove

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov naredio je da se naprave spiskovi svih onih koji žele da učestvuju u sastavu ruskih oružanih snaga u specijalnoj operaciji u Ukrajini, a takvih je prema njegovim rečima, "veliki broj". "Čim bude trebalo udovoljićemo njihovoj želji i poslati ih na front u Ukrajinu", kazao je Kadirov.

Moskovski vojni ekspert Boris Rožin kaže da su Ukrajinci dugo pripremali kontranapad. U boj su krenuli vojnici koji su se obučavali na poligonima na Zapadu i naoružani su njihovim oružjem. Kad su Ukrajinci doživeli poraz kod Hersona oni su prebacili svoje snage ka Harkovskoj oblasti. Rožin objašnjava da će intenzivne bitke na istoku Ukrajine trajati najmanje još nekoliko meseci, do početka zime.

PESKOV: ROJTERS LAŽE ZA DOGOVOR

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov je juče opovrgao pisanje Rojtersa kako je tobože zamenik rukovodioca predsedničke administracije Dmitrij Kozak postigao dogovor sa Ukrajincima o njihovom neulasku u NATO, ali da to Putin nije prihvatio. Peskov kategorički kaže da to nije istina i da nikada nikakav sporazum nije postignut.

- Amerikancima i pre svega predsedniku Bajdenu je potreban bilo kakav rezultat u Ukrajini zbog predstojećih novembarskih izbora. Zelenski mora da ima nekakav napredak na frontu bez obzira na to koliko ima na svojoj strani poginulih i ranjenih - objašnjava Rožin.

U Moskvi kažu da broj obučenih Ukrajinaca na evropskim poligonima može biti do 40.000. Njima treba pridodati i najamnike kojih nije malo, među kojima su i oficira zemalja NATO, pogotovo iz Britanije i Poljske.

Papa za nastavak dijaloga sa Moskvom

NA Kongresu lidera tradicionalnih religija koji se održava u glavnom gradu Kazahstana Astani a na kojem učestvuje oko 100 delagacija iz više od 50 zemalja, rimski papa Franja pozvao je zaraćene strane u Ukrajini da uspostave dijalog kako bi došli do mira.

Glavna tema dvodnevnog kongresa u Astani je uloga religioznih lidera u duhovnom i socijalnom razvoju čovečanstva.

Rimski papa Franja potvrdio je u Astani da želi da produži ekumenski dijalog sa moskovskim patrijahom Kirilom. Njih dvojica je trebalo da se sretnu 14. juna u Jerusalimu, ali su se saglasili da sastanak odlože za kasnije.

Govorom u Astani papa Franja je sigurno još jednom ogorčio protivnike Rusije jer je pozivao na dijalog i traženje puteva ka miru a nije napadao rukovodstvo u Moskvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri