KRIZA U HOLANDIJI: Skok cena energenata može ugasiti brojne pekare

Tanjug

06. 09. 2022. u 21:54

RAST cena energenata preti da dovede do talasa zatvaranja u holandskom pekarskom sektoru, upozorili su danas tamošnji industrijski lobiji, a neki privrednici kažu da su troškovi porasli i do deset puta.

КРИЗА У ХОЛАНДИЈИ: Скок цена енергената може угасити бројне пекаре

Foto: V. N.

Holandska statistika navodi da je inflacija u avgustu dostigla 12 odsto i uglavnom je izazvana skokom cena gasa i struje od 151 odsto na godišnjem nivo, prenosi Rojters.

 - Čujem od mnogih preduzetnika da će ako ovo potraje mnogo duže morati da zatvore radnju - rekla je Mari-Helen Zengerink, generalni direktor Holandskog udruženja pekara hleba i peciva, koje broji 1.600 pridruženih pekara.

Ona dodaje da su energetski ugovori za mnoge pekare istekli ili bi trebalo da isteknu ove godine, a računi za struju ponekad skaču sa 3.000 evra mesečno na 30.000 evra.

 - To nije trošak koji možete preneti na kupce vekne hleba - kaže ona.

Udruženje je danas objavilo oglas na celoj stranici u jednom holandskom dnevnom listu, apelujući na vladu da učini nešto u vezi sa naglim skokom troškova energije.

Rojters navodi da su vlade širom Evrope "progurale" pakete od više milijardi evra kako bi zaštitile kompanije i domaćinstva nakon skoka cena struje.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)