LONDON "KUVA" PREKID I S PEKINGOM: Ako premijerka bude Liz Tras, odnos prema Kini kao prema Rusiji

D. D. S.

29. 08. 2022. u 14:26

Neće više biti ekonomskog partnerstva između Londona i Pekinga ako u trci za premijera Velike Britanije pobedi Liz Tras. Ona bi prvi put mogla da označi Kinu kao "pretnju" Velikoj Britaniji ako pobedi u trci za premijerku, rekli su njeni saveznici za "Tajms". Tim potezom bi Peking dobio isti status kao i Moskva, koja je opisana kao "akutna pretnja" Londonu, navodi list.

ЛОНДОН КУВА ПРЕКИД И С ПЕКИНГОМ: Ако премијерка буде Лиз Трас, однос према Кини као према Русији

Foto: AP

Dokument, koji postavlja prioritete Velike Britanije u diplomatiji i odbrani za narednu deceniju, objavljen prošle godine, Kinu je klasifikovao kao "sistemskog konkurenta", tvrdeći da London treba da ostane otvoren za trgovinu i investicije iz azijske zemlje, ali i dalje oprezan u pogledu rizika po nacionalnu bezbednost.

Tras, koja vodi u trci da zameni Borisa Džonsona na mestu premijera, obećala je da će ponovo promeniti neke od odredbi ako dođe na čelo vlade.

- Liz je pooštrila stav Ujedinjenog Kraljevstva prema Pekingu otkako je postala ministarka spoljnih poslova 2021. godine i nastaviće to i kao premijerka - navodi se.

Tras je ranije označila kineske tehnološke gigante kao bezbednosni rizik i pozvala da se pošalje više oružja na samoupravno ostrvo Tajvan, koje Peking smatra delom svoje teritorije.

Ona će se suočiti sa bivšim ministrom finansija Rišijem Sunakom u poslednjoj rundi trke da postane lider torijevaca i, automatski, novi premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja