"IZA UKRAJINSKIH VOJNIH OPERACIJA STOJE LONDON I VAŠINGTON" Šojgu: Ukrajina dobija obaveštajne informacije iz svih izvora dostupnih NATO-u

Tanjug

16. 08. 2022. u 10:57

NEMA potrebe za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini da bi se postigli ciljevi specijalne operacije, saopštio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

ИЗА УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИХ ОПЕРАЦИЈА СТОЈЕ ЛОНДОН И ВАШИНГТОН Шојгу: Украјина добија обавештајне информације из свих извора доступних НАТО-у

Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Sa vojne tačke gledišta, nema potrebe da se koristi nuklearno oružje u Ukrajini za postizanje postavljenih ciljeva - rekao je Šojgu tokom Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, prenosi TASS.

Prema ruskom ministru, glavna svrha nuklearnih snaga Moskve je da odvrate nuklearni napad.

- NJihova upotreba je ograničena na vanredne situacije, koje su definisane u ruskim smernicama koje su dostupne za javnost - dodao je Šojgu.

On je rekao i da su apsurdne izjave zapadnih medija da Rusija navodno može da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini.

- Apsurdne su izjave o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Ukrajini - rekao je Šojgu na konferenciji za novinare i dodao da je Rusija u potpunosti eliminisala hemijsko oružje 2017. godine, prenosi TASS.

Ruski ministar je govorio i jačanju NATO-a na istočnom krilu i naveo da se njim dovršava degradacija poverenja i kontrole naoružanja koja je uspostavljena u Evropi.

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Bezbednosna situacija u Evropi je postala gora nego na vrhuncu Hladnog rata. Vojna aktivnost alijanse karakterišu maksimalno agresivne antiruske predrasude. Značajne NATO snage su prebačene na kontinent iz Sjedinjenih Država i njihova brojčanost u istočnoj i centralnoj Evropi se višestruko povećala - naglasio je u obraćanju na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti Šojgu.

On je rekao i da je NATO počeo da raspoređuje dodatne snage na svom istočnom krilu pre nego što je Rusija započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Šojgu je saopštio i da su strani vojni savetnici prisutni u Ukrajini i da koordiniraju akcije njenih oružanih snaga i da kontrolišu upotrebu oružja.

Ukrajina dobija obaveštajne informacije iz svih izvora dostupnih NATO-u, dok se „oružje koristi pod kontrolom zapadnih specijalista - dodao je ruski ministar, navodi TASS.

- Iza ukrajinskih vojnih operacija stoje Vašington i London. Zapadne obaveštajne službe daju koordinate ciljeva za napade, a isporuka podataka o ciljanju sistema naoružanja je pod potpunom kontrolom zapadnih stručnjaka - rekao je Šojgu.

 

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO: Reporter Novosti iz Donbasa na prvoj liniji fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

VANJA ŠČEPAO DŽAKU ZA GRLO: Dramatičan detalj koji je svima promakao - provokacije uzburkale emocije srpskih fudbalera (FOTO)