ZELENSKI OKRENUO LEĐA SPONZORU: Ukrajinski lider neočekivano ostavio bez pasoša svog glavnog finansijera

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

27. 07. 2022. u 08:00

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski oduzeo je državljanstvo svom glavnom sponzoru, oligarhu Igoru Kolomojskom, da bi dokazao lojalnost američkom predsedniku Džozefu Bajdenu.

ЗЕЛЕНСКИ ОКРЕНУО ЛЕЂА СПОНЗОРУ: Украјински лидер неочекивано оставио без пасоша свог главног финансијера

NEMILOST Vladimir Zelenski i Igor Kolomojski, Foto Arhiva

Kao formalni razlog za oduzimanje pasoša navedena je činjenica da Ukrajina zabranjuje posedovanje dva državljanstva. Iz istog razloga, državljanstva je lišena i grupa poslanika za koje u Kijevu smatraju da su proruski orijentisani.

Glavni problem Kolomojskog je što ga Bajden smatra ličnim neprijateljem. Kolomojski je bio blizak zetu bivšeg predsednika Donalda Trampa i upravo je on davao informacije Trampovom advokatu Rudolfu Đulijaniju kojima se u predsedničkoj kampanji kompromitovao Bajden. Kolomojski mu je dao snimak razgovora Bajdena sa tadašnjim predsednikom Petrom Porošenkom. Kad je pobedio Bajden je po svaku cenu hteo da se osveti Kolomojskom pa je u državi Delaver protiv tog ukrajinskog oligarha podignuta optužnica kao jednog od glavnih ukrajinskih mafijaša.

Foto: EPA

Dok je u Kijevu stolovao predsednik Petar Porošenko on je proterao Kolomojskog i nacionalizovao njegovu Privat banku. Ali, pošto je pobedio, Zelenski je vratio u zemlju svog glavnog sponzora, takođe Jevrejina, Kolomojskog koji je 2014. godine bio jedan od finansijera bataljona ukrajinskih nacionalista.

Kolomojski ima još dva pasoša, Izraela i Švajcarske. Međutim, sada je Zelenski toliko zavisan od Bajdena da ne može da odbije njegov zahtev da se obračuna sa starim neprijateljom. Kolomojski se nada da će se u Vašingtonu na predsedničku funkciju vratiti Tramp i da će tako izbeći zatvor i izručenje Americi.

U ukrajinskom političkom vrhu nastavlja se čistka. Zelenski je potpisao ukaz o smeni Ruslana Demčenka, zamenika predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Koji je razlog smene teško je reći, jer postoji više verzija. Po jednoj on je teško oboleo, a po drugoj, njega optužuju za slab rad službe. Demčenko je, u vreme predsedničkog mandata Viktora Janukoviča, bio prvi zamenik ministra spoljnih poslova. U službu ga je vratio Porošenko i tvrdi se da je on kontrolisao rad svih ukrajinskih obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi.

Rusi preuzeli najveću termoelektranu

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Ugljegorskom termoelektranom u Svetlodarsku, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske narodne republike Vitalij Kiseljov. Reč je o najvećoj termoelektrani u Ukrajini.Termoelektranu su od 22. maja držale jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su se povukle iz Svetlodarska i okolnih naselja zbog pretnje opkoljavanjem.

UZIMAJU PASOŠE NA ANGRO

BEZ ukrajinskog pasoša ostala su još dvojica saradnika Igora Kolomojskog - Filatov i Genadij Korban, rukovodilac teritorijalne odbrane Dnjepropetrovska. Kad je hteo da se vrati iz Poljske, pogranični policajci su mu oduzeli ukrajinski pasoš. Ukrajinska pogranična služba oduzela je pasoš i poslanici partije Golos Kiri Rudik, koja ima i američko državljanstvo, a trenutno je u Londonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)