JAPANSKA VLADA ODLUČILA: Državna sahrana Abea 27. septembra

Tanjug

22. 07. 2022. u 15:39

JAPANSKA Vlada je danas formalno odlučila da državna sahrana ubijenog bivšeg premijera Šinzo Abea bude održana 27. septembra.

ЈАПАНСКА ВЛАДА ОДЛУЧИЛА: Државна сахрана Абеа 27. септембра

Foto: AP

Visoki vladin zvaničnik Hirokazu Matsuno izjavio je da je sahrana sa državnim počastima primerena zbog "izuzetnog doprinosa" koji je Abe dao kao japanski lider sa najdužim mandatom, kao i zbog njegovog "izuzetnog liderstva i odlučnih poteza" u mnogim oblastima, uključujući ekonomski oporavak i promociju diplomatije fokusirane na savez Japana i SAD, prenosi AP.

Ceremonija sahrane biće održana u areni Nipon Budokan, koja je prvobitno bila izgrađena za Olimpijadu u Tokiju 1964, a postala je popularno mesto za mnoge sportske i kulturne događaje.

Na sahranu Abea biće pozvani strani zvaničnici, rekao je Matsuno i dodao da će drugi detalji poput troškova i broja prisutnih tek biti utvrđeni.

Ideja sahrane sa državnim počastima naišla je na podeljene reakcije, pri čemu opozicioni predstavnici kritikuju korišćenje novca poreznika za tu namenu, dok drugi smatraju da vladajuća partija premijera Fumija Kišide politizuje Abeovu smrt kako bi ga glorifikovala, navodi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)