PAPA POZVAO SVETSKE LIDERE: Treba da obrate pažnju na "vapaj i patnju" planete Zemlje

Tanjug

21. 07. 2022. u 14:53

SVETSKI lideri bi trebali da obrate pažnju na "vapaj i patnju" planete Zemlje, do kojih je došlo zbog klimatskih promena, ekstremnih vremenskih uslova i gubitka biodiverziteta, apelovao je danas papa Franja.

ПАПА ПОЗВАО СВЕТСКЕ ЛИДЕРЕ: Треба да обрате пажњу на вапај и патњу планете Земље

Foto: EPA

Papa je pozvao države da se suoče sa klimatskim promenama sa istom pažnjom s kojom se suočavaju sa globalnim izazovima kao što su ratovi i zdravstvene krize, rekavši da globalno zagrevanje najviše šteti siromašnom i domorodačkom stanovništvu, i istakao da bogate zemlje imaju "ekološki dug", jer su one izazvale najviše zagađenja životne sredine u poslednja dva veka, „kvareći pesmu prirode“, prenosi Rojters.

Papa je uputio apel nekoliko dana pre nego što će otputovati u Kanadu, gde će se sastati sa domorodačkim stanovništvom na kanadskom Arktiku, regionu koji je izložen ubrzanom zagrevanju zbog klimatskih promena.

 - Izloženi klimatskoj krizi, siromašni još teže osećaju uticaj suše, poplava, uragana i toplotnih talasa koji postaju sve intenzivniji i češći. Isto tako, naša braća i sestre urođeničkih naroda pate. Zbog grabežljivih ekonomskih interesa, zemlja koju su nasledili od pradedova biva napadnuta i opustošena sa svih strana, što izaziva vapaj koji se diže do neba - naveo je papa Franja, prenosi Rojters.

On je ponovio apel preduzećima iz različitih grana industrije da "prestanu da uništavaju prirodu i truju hranu".

Papa, koji je 2015. godine napisao obimnu encikliku (poslanicu biskupima i vernicima katoličke crkve) o zaštiti životne sredine, ocenio je da će međunarodna konferencija o biodiverzitetu pod okriljem UN (COP15), koja će biti održana u Kanadi u decembru, biti velika prilika za postizanje sporazuma o zaustavljanju uništavanja ekosistema i sprečavanju izumiranja vrsta, navodi Rojters.

On je pozvao na "efikasnu primenu" Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2016. godine, čiji je cilj ograničavanje povećanja prosečne globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa, navodi Rojters.

BONUS VIDEO:

BORBA PROTIV VATRENE STIHIJE: U Španiji besne šumski požari

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TRAMP TRAŽI DA SE BAJDEN PODVRGNE TESTU NA DROGU: Sevaju nove provokacije i optužbe između dvojice rivala