BIVŠI INŽENJER CIA PROGLAŠEN KRIVIM: Vikiliksu dostavljao dokumente o prisluškivanju

Tanjug

14. 07. 2022. u 09:49

BIVŠI softverski inženjer američke Centralne obaveštajne agencije Džošua Šulte proglašen je krivim za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji CIA.

БИВШИ ИНЖЕЊЕР ЦИА ПРОГЛАШЕН КРИВИМ: Викиликсу достављао документе о прислушкивању

Foto Shutterstock

On je juče proglašen krivim po devet tačaka optužnice u američkom okružnom sudu, na osnovu odluke porote koja je većala od petka, prenosi AP.

Šulte, koji je odlučio da se sam brani na ponovljenom suđenju u Njujorku, rekao je porotnicima u završnim rečima da su ga CIA i FBI učinili žrtvenim jarcem za sramotno javno objavljivanje gomile tajnih podataka obaveštajnih i bezbednosnih agencija od strane Vikiliksa 2017.

Optužnica ga je teretila da je sajtu Vikiliks dao na uvid sajber alate američke vlade za hakovanje, koji su objavljeni u martu 2017. godine.

Američki tužilac Demijan Vilijams naveo je u saopštenju da je Šulte osuđen za „jedan od najdrskijih i najštetnijih dela špijunaže u američkoj istoriji“.

Datum izricanja presude nije još određen, pošto Šulte još uvek čeka suđenje po optužbama za posedovanje i distribuiranje dečje pornografije, za koje se izjasnio da nije kriv, navodi AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!