(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Završeni pregovori u Istanbulu

Novosti onlajn

13. 07. 2022. u 07:30 >> 16:38

SPECIJALNA vojna operacija koju Rusija izvodi u Ukrajini ušla je u 140. dan.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Завршени преговори у Истанбулу

Foto Tanjug/AP

Biće formiran koordinacioni centar za izvoz žita

Pregovori zvaničnika Rusije, Ukrajine, Turske i UN o nastavku izvoza žita iz Ukrajine putem Crnog mora doveli su do sporazuma o formiranju koordinacionog centra kako bi se osigurala bezbednost ruta, saopštio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar.

On je dodao da će sporazum biti potpisan naredne sedmice kada se sve strane budu ponovo srele, preneo je Rojters.

Gutereš: Važan korak ka obnavljanju crnomorske rute

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je nakon razgovora između Rusije, Ukrajine, Turske i zvaničnika UN, napravljen "značajan, suštinski korak" ka sveobuhvatnom dogovoru o obnavljanju crnomorske rute za izvoz ukrajinskog žita.

"Nadamo se da ćemo sledeće nedelje moći da postignemo konačan dogovor. Ali, kao što sam rekao, potrebno nam je još mnogo dobre volje i posvećenosti svih strana", rekao je generalni sekretar UN novinarima u Njujorku, prenosi Rojters.

Kijev prekida odnose sa S. Korejom nakon priznanja DNR i LNR

Ukrajina je odlučila da danas prekine diplomatske odnose sa Severnom Korejom nakon što je Pjongjang priznao samoproglašene Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR), saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

- Na ovu odluku gledamo kao na pokušaj Pjongjanga da podrije suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, navodi se u saopštenju ministarstva, preneo je TASS.

Kiseljov: Ruska vojska i snage LNR došle do Severska

Ruska vojska i snage samoproglasene Luganske Narodne Republike (LNR) ušle su danas na područje grada Severska u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, javlja TAS S.

Ruska novinska agencija se poziva na izjavu Vitalija Kiseljova, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova LNR. Rojters prenosi da je Kiseljov rekao da bi grad mogao da bude osvojen za dva dana.

Mapa Kalinjingrada

Litvanija prihvata savet EU u vezi s tranzitom ruske robe

Litvanija će se pridržavati saveta izvršne vlasti Evropske unije koja je sankcionisala tranzit ruske robe u Kalinjingrad, saopštilo je danas litvansko ministarstvo spoljnih poslova.

Navodi se, međutim, da su prethodna pravila trgovine, koja su blokirala transport mnogih sankcionisanih tereta između kopnene Rusije i Kalinjingrada, bila prihvatljivija, prenosi Rojters.

- Pravila o tranzitu u Kalinjingradu mogu stvoriti neopravdan utisak da transatlantska zajednica ublažava svoju poziciju i politiku sankcija prema Rusiji, navodi se u saopštenju.

Ukrajinci pale polja sa pšenicom na granici sa Hersonskom oblašću

Ukrajinske snage bezbednosti pale žitna polja na granici sa Hersonskom oblašću, rekao je za RIA Novosti zamenik načelnika Regionalne vojno-civilne uprave Kiril Stremousov.

-Leteli su helikopteri i palili polja sa pšenicom na liniji razgraničenja. Ovo je nacistički režim i nije ih briga, rekao je on.

Kompanije iz Emirata ne napuštaju Rusiju

Kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ne nameravaju da napuste ruskog tržište zbog situacije u Ukrajini, izjavio je šef Odjeljenja za ekonomiju u Ambasadi UAE u Moskvi Ahmed Saed el Ketbi.

On je podsetio da su UAE vezani "izuzetno snažnim vezama" sa Rusijom.

Foto AP

Više od 9 miliona Ukrajinaca napustilo zemlju

Više od 9 miliona ljudi napustilo je Ukrajinu otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju, saopšteno je danas iz Agencije za izbeglice UN (UNHCR).

Ukupno je zabeleženo 9.136.006 graničnih prelaza od početka ruske invazije 24. februara, navodi se u izveštaju UNHCR, prenosi Rojters.

Slovenija zaključila solidarni gasni sporazum sa Italijom

Slovenija je zaključila sporazum sa Italijom o solidarnoj pomoći koji bi trebalo da joj omogući sigurniju nabavku prirodnog gasa, a vlada slovenačkog premijera Roberta Goloba je zainteresovana da takve sporazume postigne i s Hrvatskom i Austrijom.

Rusko ministarstvo objavilo podatke o plaćenicima sa Balkana

Od balkanskih zemalja, najviše stranih plaćenika u ukrajinskoj vojsi dolazi iz Rumunije, Hrvatske, BiH i sa područja samoproglašenog Kosova, koje želi da se otcepi od Srbije, navodi rusko Minstarstvo odbrane.

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

Mađarska diže vojsku u viši stepen pripravnosti

Mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnicki izdao je danas naredbu da se oružane snage zemlje stave u viši stepen pripravnosti.

- Suočavamo se sa dosad neviđenim bezbednosnim izazovima, kao što je rat u našem susedstvu i nasilnim ilegalnim migrantima koji opsedaju granicu - poručio je Kristof Šalaj-Bobrovnicki na Fejsbuku, prenela je agencija MTI. 

On je dodao da se sa sličnim izazovima suočavaju narodi širom Evrope.

EU o blokadi Kaljinjingrada

Evropska komisija je u sredu objavila dodatne preporuke u vezi s tranzitom ruske robe, u kojima je navela da se ne zabranjuje železnički prevoz robe koja je pod dejstvom sankcija u Kalinjingrad , pod uslovom da postoji odgovarajuća kontrola.

Gajdaj:Dva naselja u Lugansku ostaju pod kontrolom Ukrajine

Regionalni guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj tvrdi da dva naselja u toj oblasti ostaju pod kontrolom Ukrajine.

- Oružane snage Ukrajine održavaju odbranu na periferiji Luganske oblasti, dva naselja u regionu su pod kontrolom ukrajinske vlade, poručio je Gajdaj na Telegramu, preneo je Gardijan.

Završeni pregovori u Istanbulu

Pregovori o "pitanju žita" u Istanbulu završeni, javlja dopisnik RIA Novosti.

Na sastanku su učestvovali članovi delegacija Rusije, Ukrajine, Turske i UN.

Precizan ruski udar

Eksplozija u Zaporožju - ruske visokoprecizne rakete pogodile su fabriku za transformatore.

Severna Koreja priznala DNR i LNR

Severna Koreja je priznala Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, potvrdila je za Sputnjik ambasada te zemlje u Moskvi.

Mađarska odlučna: Nećemo podržati sankcije protiv ruskog gasa

Mađarska nije spremna ni da razgovara o embargu na gas iz Rusije i neće podržati paket sankcija ukoliko bude obuhvatao ograničenja protiv „Gasproma“ ili „Gasprombanke“, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

- Proteklih meseci smo mnogo raspravljali o sankcijama u Briselu, gde smo usvojili mnogo sankcija. Što se tiče usvajanja mogućih novih paketa sankcija, stav Mađarske je jasan: nismo spremni ni da razgovaramo o pitanju embarga na gas. Jedna zemlja EU je predložila da se "Gasprombanka" uključi na mogući spisak sankcija. Odlučno smo izjavili da nećemo podržati nikakav paket ako tamo budu sankcije protiv "Gasproma" ili "Gasprombanke"- rekao je Sijarto.

Bocan-Harčenko: Moskva se nada da neće biti problema sa tranzitom gasa preko Bugarske u Srbiju

Moskva se nada da neće biti problema sa tranzitom ruskog gasa preko Bugarske u Srbiju i zasad ne vidi znakove pogoršanja situacije po tom pitanju, saopštio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

- Bilo bi pogrešno reći da situacija sa Bugarskom, našim odnosima ne izaziva neku nervozu i zabrinutost, ali ipak tranzit se nastavlja. Sve je veoma nestabilno i nepostojano, međutim, ne postoji nijedna činjenica koja bi ukazivala na to da bi tranzit mogao iznenada da se prekine- rekao je ambasador.

Kako je dodao, bugarska je odgovorna za tranzit ne samo prema Srbiji, nego i Mađarskoj.

Rusija isporučuje rekordne količine naftnih derivata na Bliski istok

Rusija isporučuje rekordne količine naftnih derivata u zemlje Bliskog istoka u svetlu postepenog odustajanja Evropske unije od ruskih energenata, saopštila je agencija Blumberg.

Kako se navodi, isporuke naftnih derivata iz Rusije na Bliski istok počele su da rastu nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Prema podacima analitičke kompanije „Vorteksa“, samo u junu obim isporuka dostigao je 155.000 barela dnevno u poređenju sa 30.000 barela pre početka operacije.

- Uvoz naftnih derivata na Bliski istok iz Rusije prošlog meseca dostigao je najviši pokazatelj od 2016. godine- piše list.

Snimak dejstava ruske vojske

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja više od 350 pripadnika ukrajinskih snaga i vojne tehnike u brodogradilištu u Nikolajevu.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja više od 350 pripadnika ukrajinskih snaga i vojne tehnike u brodogradilištu u Nikolajevu.

Ruski lovci oborili su u vazduhu tri aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, ruski lovci oborili su ukrajinski Su-25 i Su-24 u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i jedan MiG-29 u Nikolajevskoj oblasti.

Osim toga, ruski PVO sistemi oborili su još jedan Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u Nikolajevskoj oblasti. Ruski protivvazdušni sistemi takođe su uništili devet ukrajinskih bespilotnih letelica u Harkovskoj i Nikolajevskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici.

Presretnuto je pet ukrajinskih balističkih raketa „Točka U“ u Luganskoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti. U vazduhu je oboreno 18 raketa iz višecevnog bacača raketa „Uragan“ u Harkovskoj oblasti, Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici.

Ruska vojska: U Harkovskoj oblasti likvidirani diverzanti prebačeni iz Kijeva


Više od 350 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i 20 jedinica vojne tehnike iz rezervnog sastava operativno-taktičke grupe „Kahovka“ uništeno je visokopreciznim vazdušnim raketama na teritoriji brodogradilišta u Nikolajevu, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Rumunija predviđa Evropi surovu zimu


Predstojeća zima mogla bi da bude najteža za celu Evropu u poslednjih 60 godina – Evropska unija će platiti za sankcije koje su uvedene protiv Rusije, izjavio je potpredsednik Vlade Rumunije Kelemen Hunor.

„Pre svega ćemo mi, Evropska unija, platiti za sankcije protiv Rusije. Evropa, EU, mi treba da kažemo otvoreno: svi ćemo platiti cenu za to ove zime. Nažalost, trenutno se ne predviđa, nema nikakvih znakova da se bliži kraj rata. To će biti surova zima, a možda i najsurovija u poslednjih 40, 50, 60 godina, nažalost, za celu Evropu“, rekao je Hunor za televiziju B1 TV.

Ruska delegacija stigla u Tursku na pregovore o žitaricama

Ruska delegacija stigla je u Istanbul na pregovore o žitaricama sa vojnim delegacijama Turske, Ukrajine i delegacijom UN, saopštio je diplomatski izvor za Sputnjik.

Sastanak delegacija održaće se u uslovima rizika od prehrambene krize zbog nestašice žitarica. Ranije je diplomatski izvor izjavio za Sputnjik da se polažu velike nade u konsenzus na današnjem sastanku. Mesto održavanja sastanka se čuva u najstrožoj tajnosti, a očekuje se da će on početi u 13 časova.


Snimak noćnog napada ukrajinskih snaga na Lugansk

 


 

Ukrajina i Rusija su na korak do postizanja dogovora o izvozu žita

Ukrajina i Rusija su na korak do postizanja dogovora o izvozu žita, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba u intervjuu za španski list „Pais“.

- Ukrajina je spremna da izvozi svoje žito na međunarodno tržište. Mi smo na korak do postizanja sporazuma sa Rusijom. U završnoj smo fazi i sada sve zavisi od Rusije. Ako oni zaista budu želeli, uskoro će početi izvoz žita - tvrdi Kuleba.

Za 24 sata ukrajinske snage ispalile više od 480 projektila

U protekla 24 sata ukrajinske snage ispalile su više od 480 projektila iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ i „Grad“, artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122 mm i minobacača kalibra 120 i 80 mm, a korišćene su i nenavođene avionske rakete kalibra 80 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Gađano je 12 naselja DNR. U granatiranju je poginulo troje civila, a 15 je ranjeno.

Oštećeno je 38 stambenih zgrada i osam civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije uništena su tri višecevna bacača raketa BM-21 „Grad“, dva oklopna transportera, jedno oklopno vozilo i poljsko skladište municije. U rejonima naselja Avdejevka i Neveljsko uniština su tri vatrena položaja neprijatelja, navedeno je u saopštenju.


Pušilin: Smrtna kazna u DNR za plaćenike podrazumevaće streljanje

Smrtna kazna nad stranim plaćenicima u DNR, ukoliko sud ne bude prihvatio njihove zahteve za pomilovanje, biće izvršena streljanjem, izjavio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

 

Ukrajinske snage gađale Donjeck

Ukrajinske snage gađale su u 7.40 Donjeck, na koji su ispalile 11 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Takođe se navodi da je u 7.45 gađana Gorlovka, na koju je ispaljeno četiri granate kalibra 122mm, u 7.55 Novobahmutovka, sa šest granata kalibra 122mm, i Jasinovata koja je gađana sa četiri granate kalibra 122mm.

Granate ispaljene na Novobahmutovku

Ukrajinske snage su u 00.55 ispalile četiri granate kalibra 152 mm na Novobahmutovku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U saopštenju se dodaje da je u 5.10 gađana Pantelejmonovka granatama kalibra 155 mm.

 

Iznad Luganska oborena je raketa „Točka U“

Iznad Luganska oborena je raketa „Točka U“, saopštio je „Luganskinformcentar“ na svom Telegramu.

Kako se navodi u saopštenju, raketa je oborena u blizini sela Jubilejni, koje je deo Luganska.

Ukrajinske snage gađale Lugansk iz „Himarsa“

Ukrajinske snage gađale su sinođ Lugansk na koji su ispalile devet raketa iz američkih višecevnih bacača raketa „Himars“, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

BONUS VIDEO: 

UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!