NOVI STRATEŠKI KONCEPT NATO-a: Kina će biti označena kao "sistemski izazov", konstatovaće se jačanje saradnje Pekinga i Moskve

Novosti onlajn/R. V.

28. 06. 2022. u 07:57

NATO će u novom strateškom konceptu alijanse Kinu nazvati „sistemskim izazovom“, a konstatovaće i jačanje saradnje Pekinga i Moskve, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, prenose RIA Novosti.

НОВИ СТРАТЕШКИ КОНЦЕПТ НАТО-а: Кина ће бити означена као системски изазов, констатоваће се јачање сарадње Пекинга и Москве

Foto Arhiva

- NATO namerava da označi Kinu kao 'sistemski izazov' kada ove nedelje objavi nove smernice, istovremeno naglašavajući produbljivanje saradnje Pekinga sa Rusijom - navodi se u saopštenju agencije.

Foto: Printskrin/www.bloomberg.com

Očekuje se da će dokument izraziti zabrinutost za Kinu u oblastima kao što su sajber bezbednost, dezinformacije, kontrola kritične infrastrukture i međunarodni poredak.

Kako Blumberg podseća, prethodna verzija koncepta, usvojena 2010. godine, nije sadržala naznake Kine, a opisala je Rusiju kao partnera u Alijansi.

Ranije je saopšteno da će lideri NATO-a u Madridu odobriti ažurirani strateški koncept Alijanse za period do 2030. godine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će lideri zemalja Alijanse u novom konceptu Rusiju nazvati "glavnom pretnjom kolektivnoj bezbednosti".

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024