UKRAJINA JE PREŠLA CRVENU LINIJU: Predsednica Saveta Federacije o uslovima za pregovore sa Kijevom

Novosti online

26. 06. 2022. u 21:54

PREGOVORI Rusije i Ukrajine mogu se voditi samo ako Kijev prihvati uslove Moskve, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

УКРАЈИНА ЈЕ ПРЕШЛА ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ: Председница Савета Федерације o условима за преговоре са Кијевом

Foto: Kremlin

-Naravno, da je Zapad hteo, stavio bi Kijev za pregovarački sto i naterao ih da zaključe mirovni sporazum. Imali su sasvim druge ciljeve, druge zadatke. A danas je to već svima očigledno. Ipak, Rusija nije izbegavala pregovore, mi smo počeli pregovore sa Ukrajinom, rekla je Matvijenkova televiziji STV.

Ona je objasnila da bi pregovori trebalo da se odvijaju pod "realnim uslovima".

-Oni su poznati. I mi smo ih javno objavili. To su uslovi koji su saopšteni u ciljevima specijalne vojne operacije i, naravno, Rusija neće pregovarati ni pod kakvim drugim uslovima, jer je Ukrajina ta koja je prešla crvenu liniju, dodala je Matvijenko.

U Ukrajini se, prema njenim rečima, kolektivni Zapad bori protiv Rusije.

-Ako govorimo o tome šta se dešava u Ukrajini, nije Rusija ta koja ratuje. To je kolektivni Zapad, NATO je taj koji ratuje sa Rusijom rukama Ukrajinaca. Zato smo morali učinimo sve da zaštitimo svoj suverenitet i našu bezbednost. Rusija je i dalje spremna za pregovore, ali ne deklarativne, bez upuštanja u dokonu priču, ne izmišljajući bilo kakve šeme, teme koje mogu da odugovlače pregovore. Jasno i precizno izloženi naši uslovi moraju biti prihvaćeni. I to će postati osnova za pregovore, tokom kojih se mogu precizirati nijanse i tako dalje, naglasio je predsednik Saveta Federacije Rusije.

Matvijenko je rekla da su uslovi Rusije važni i za evropsku stabilnost uopšte.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI U AKCIJI: Pogledajte kako su uništili utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZVINITE ŠTO SMETAM Bora o razlikama između Srba i Slovenaca