RAT I HRANA KAO NOVO ORUŽJE: Juče u Briselu započeo dvodnevni samit Evropske unije, "pozivnice" na stolu

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - BRISEL

24. 06. 2022. u 06:30

ZAHTEV Ukrajine i Moldavije za članstvo u EU, ekonomska kriza i glad koja preti, glavne su teme dvodnevnog samita EU koji je juče po podne započeo u Briselu.

РАТ И ХРАНА КАО НОВО ОРУЖЈЕ: Јуче у Бриселу започео дводневни самит Европске уније, позивнице на столу

Ursula Fon Lajen, Emanuel Makron i Šarl Mišel, RFoto

- Povratkom rata u Evropi, preduzeli smo akcije bez presedana, unoseći geopolitičku težinu EU. Sada moramo da preduzmemo dalje mere da bismo ojačali bezbednost i stabilnost našeg kontinenta - poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Dodao je i da je "vreme da se prizna da budućnost Ukrajine, Moldavije i Gruzije" leži u EU. Ipak, Gruzija, za sada, nije dobila pozivnicu, ali su zato poslanici sa 529 glasova "za", 45 "protiv" i 14 uzdržanih prihvatili rezoluciju kojom se pozivaju lideri država da Ukrajini i Moldaviji "bez odlaganja" dodele status EU kandidata.

Procenjuje se da je nedavni put u Ukrajinu evropske četvorke, u kojoj su bili predsednici Francuske i Rumunije, nemački kancelar i italijanski predsednik vlade, doprineo tome da se ubede poslednji preostali skeptici u vezi sa sticanjem kandidature Ukrajine, među kojima su Danska i zemlje Beneluksa, sa izraženim sumnjama u stanje vladavine prava u ovoj zemlji.

Šarl Mišel je poručio i da će EU nastaviti da Ukrajini dostavlja značajnu humanitarnu, vojnu, ekonomsku i finansijsku pomoć.

Glad koja preti Evropi i svetu zbog rata u Ukrajini, takođe je bila jedna od glavnih tema.

- Rusija koristi snabdevanje hranom kao oružje, krade žito, blokira luke i pretvara ukrajinsko poljoprivredno zemljište u bojna polja. Ovo pogađa mnoge zemlje, posebno u Africi, koje su u opasnosti od gladi i političke i društvene nestabilnosti - kazao je predsednik Evropskog saveta.

GASNA KRIZA

SMANjENA isporuka ruskog gasa je pogodila 12 zemalja članica Evropske unije, izjavio je visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans. On je rekao da je deset od 27 članica Unije izdalo "rano upozorenje" vezano za snabdevanje gasom, što je prvi i najniži od tri definisana nivoa krize prema propisima EU o bezbednosti snabdevanja energijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega