PISANJE AMERIČKOG "POLITIKA": SAD šalje Ukrajini paket pomoći vredan milijardu dolara?

Novosti onlajn/R. V.

15. 06. 2022. u 17:59

SJEDINjENE Američke Države će u sredu objaviti novi paket pomoći Kijevu od milijardu dolara, prenosi Politiko, ne otkrivajući svoje izvore, prenose RIA Novosti.

ПИСАЊЕ АМЕРИЧКОГ ПОЛИТИКА: САД шаље Украјини пакет помоћи вредан милијарду долара?

Foto Cpl Jamie Peters RLC mod.uk

Kako navodi izdanje, ovaj paket pomoći će uključivati dva lansera za krstareće protivbrodske rakete Harpun, 18 dodatnih haubica, oko 36.000 artiljerijskih granata, municiju za višecevne raketne sisteme HIMARS, optičku opremu i rezervne delove.

Blumberg je ranije objavio da je novi paket vojne pomoći Kijevu procenjen na oko 650 miliona dolara. Zauzvrat, Politiko napominje da će ukupan iznos biti oko milijardu, što uključuje 650 miliona iz aproprijacija koje je Kongres već odobrio za Ukrajinu i 350 miliona iz fondova Pentagona.

Novi detalji o količini vojne pomoći pristigle u Kijev

Više od četiri milijarde dolara vredne vojne opreme dato je Ukrajini i veliki deo tog naoružanja se u ovom trenutku nalazi u zemlji, a SAD su daleko ispred svih u vojnoj pomoći Kijevu.

Kako se precizira, donirano naoružanje između ostalog uključuje 6.500 protivtenkovskih projektila "džavelin", 20.000 lakog protivoklopnog naoružanja, 1.400 "stinger" projektila zemlja-vazduh, 108 haubica M777 sa 220.000 granata i četiri visokomobilna artiljerijska raketna sistema M142, poznatija kao HIMARS.

Američka podrška Ukrajini uključuje i 121 "feniks gost" i 700 "svičblejd" napadačkih dronova, 200 oklopnih protivpešadijskih transportera, nekoliko stotina visokomobilnih višenamenskih vozila na točkovima (HMMWV), 20 helikoptera Mig-17 sovjetske proizvodnje, kao i 7.200 komada vatrenog oružja sa municijom 50 m i tri protivbaterijska AN/TPK-36 radara, navodi Bi-Bi-Si.

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama