"TRUDILI SMO SE DA UPOZORIMO NATO" Šef Saveta bezbednosti Rusije izjavio ko je kriv za prekid pregovora

Novosti onlajn

15. 06. 2022. u 17:14

DESTRUKTIVNA dejstva SAD, Velike Britanije i drugih zemalja NATO-a, odnosno slanje Kijevu naoružanja i podsticanje nacističkog raspoloženja u Ukrajini, doveli su do prekida ruskog-ukrajinskog dijaloga, izjavio je šef Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na zasedanju visokih predstavnika država BRIKS-a, nadležnih za pitanja bezbednosti.

ТРУДИЛИ СМО СЕ ДА УПОЗОРИМО НАТО Шеф Савета безбедности Русије изјавио ко је крив за прекид преговора

Foto: MUP Srbije/Shutterstock/Ilustracija

- Rusija želi da se što pre postigne političko-diplomatski dogovor koji bi omogućio da se prekinu borbena dejstva. Ipak, pregovori Moskve i Kijeva su u ovom trenutku zamrznuti zahvaljujući ukrajinskoj strani. Upravo su destruktivna dejstva SAD, Engleske i njihovih saveznika doveli do prekida rusko-ukrajinskog dijaloga - ocenio je Patrušev.

Prema njegovim rečima, Rusija je se trudila da upozori zemlje NATO-a da ne gomilaju naoružanje u Ukrajini i da ne podstiču „militarističko, nacističko-rusofobsko raspoloženje kijevskog režima“, kao i da ne pružaju podršku Kijevu da stupi u Alijansu.

Patrušev je istakao da zapadne zemlje naoružavaju Kijev kako bi izvršile pritisak na Moskvu, ali da to samo dovodi do produbljivanja sukoba i dodatnih žrtava.

Foto: Printskrin

On je dodao da su na isti način SAD i Velika Britanija delovale pred početak Drugog svetskog rata, ignorišući agresivne težnje Hitlera i prepuštajući im se kako bi Treći rajh usmerile protiv Moskve, što je kasnije dovelo do gubitka na desetine miliona života.

Širenje BRIKS-a doprineće jačanju njegove pozicije u svetu

Širenje organizacije BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika), doprineće jačanju njene pozicije u svetu, ocenio je Nikolaj Paturšev.

- U tom kontekstu ističemo inicijativu koja je objavljena tokom savetovanja ministara inostranih poslova BRIKS-a 19. maja da počne proces širenja 'petorke'. Uvereni smo da će takav korak doprineti jačanju pozicija organizacije u svetskim pitanjima. Važno je da se već sada utvrde ključni aspekti tog procesa i da se pristupi razmatranju potencijalnih kandidata - rekao je Patrušev.

Foto Shutterstock

On je dodao da BRIKS treba da igra jednu od vodećih uloga u rešavanju globalnih problema, kao što su terorizam i transnacionalni kriminal, rast broja sukoba, klimatske promene, izazovi biološke i epidemiološke bezbednosti, jednostrane sankcije i narušavanje proizvodno-trgovačkih lanaca, ugrožavanje prehrambene i energetske bezbednosti.

Ministar inostranih poslova Kine Van Ji je 19. maja inicirao proces proširenja BRIKS-a, navodeći da će to pomoći da se pokaže otvorenost i inkluzivnost organizacije i biti odgovor na očekivanja zemalja u razvoju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)