DIPLOMATSKA PREPIRKA: Sve je počelo u ponedeljak oko sednice Saveta bezbednosti UN

R. V.

07. 06. 2022. u 14:28 >> 14:31

RUSKI diplomata Dmitrij Poljanski kaže da EU, a ne Moskva, odbija da prizna istinu o sukobu u Ukrajini, nakon svađe u UN, prenosi "Raša tudej".

ДИПЛОМАТСКА ПРЕПИРКА: Све је почело у понедељак око седнице Савета безбедности УН

Foto: EPA

Diplomatska prepirka nastala je u ponedeljak oko sednice Saveta bezbednosti UN koja se fokusirala na navodne ratne zločine, uključujući seksualno nasilje od strane ruskih snaga u Ukrajini.

Odgovarajući predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, zamenik izaslanika Rusije u UN je rekao da EU, a ne Rusija, ne priznaje istinu o sukobu.

Foto: Printskrin Youtube/United Nations

Ranije je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjurio sa sednice UN, dok je Šarl Mišel održao govor u kome je oštro kritikovao Moskvu. Zvaničnik EU je odgovorio oproštajnim udarcem: „Možete napustiti prostoriju. Možda je lakše ne slušati istinu, dragi ambasadore”.

Njegov nalog na Tviteru objavio je epizodu od šest sekundi, zajedno sa titlovima i tekstom primedbe.

Dmitrij Poljanski, Nebenzjin zamenik, tvitovao je repliku, rekavši da Evropskoj uniji „očigledno ne treba istina“ s obzirom na njene „laži i nepotkrepljene tvrdnje“ o ruskim vojnicima.

- Bolno je videti tako niske profesionalne standarde i nedostatak manira ključnih funkcionera EU - rekao je diplomata.

Poljanski je tvrdio da optužbama Mišela i drugih zapadnih zvaničnika tokom sednice UN nedostaju dokazi, a neki govornici čak „nisu uspeli da prilagode narativ nakon „razotkrivanja“ laži [bivšeg] ukrajinskog ombudsmana“ Ljudmile Denisove.

Denisova, koju je ukrajinski parlament otpustio prošle nedelje, bila je izvor mnogih optužbi za seksualno nasilje u koje su umešane ruske trupe. Tvrdila je da su ruski vojnici silovali devojke pred njihovim majkama, decu od dve godine i starije ljude.

Njena kancelarija nije pružila dokaze o navodnim zverstvima, pa čak ni detalje o navodnim incidentima, što onemogućava proveru tvrdnji. Ipak, njeni navodi su naveliko propraćeni u zapadnim medijima.

Foto: Printskrin Youtube/UkraineMediaCenter Kyiv Eng

Ukrajinski poslanici koji kritikuju rad Denisove kažu da njena fiksacija na seksualne zločine narušava kredibilitet Ukrajine. Otkako je smenjena, nastavila je da iznosi optužbe na račun Rusije. Među njenim poslednjim tvrdnjama su da Moskva drži ukrajinske ratne zarobljenike iz Mariupolja u logoru smrti i da sprovodi masovne deportacije sa zarobljenih ukrajinskih teritorija kao deo politike genocida.

Rusija insistira na tome da njene trupe ne gađaju ukrajinske civile, opisujući suprotne tvrdnje kao propagandu. Tokom svog govora u ponedeljak u Savetu bezbednosti UN, Vasilij Nebenzja je ponovio taj stav i ukazao na dokumentaciju Denisove kako bi ilustrovao antirusku pristrasnost Zapada.

- Ukrajinski ombudsman je sve ovo vreme lagao svet, što je šokiralo čak i vlasti u Kijevu. Pozivam one koji su uživali u detaljima optužbi protiv ruskih vojnika da naprave pauzu i razmisle da li treba da veruju informacijama – ili bolje rečeno dezinformacijama – koje širi Kijev. Denisova nije izolovan slučaj - upozorio je on.

BONUS VIDEO:

S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati