OKLAHOMA USVOJILA VRLO STROG ZAKON O ABORTUSU: Dozvoljen samo u slučaju vanrednog zdravstvenog stanja, silovanja ili incesta.

Tanjug

26. 05. 2022. u 08:19

GUVERNER Oklahome Kevin Stit potpisao je jedan od najstrožih zakona o zabrani abortusa u SAD, koji, između ostalog, dozvoljava privatnim licima da tuže one koji pomažu ženama da prekinu trudnoću.

ОКЛАХОМА УСВОЈИЛА ВРЛО СТРОГ ЗАКОН О АБОРТУСУ:  Дозвољен само у случају ванредног здравственог стања, силовања или инцеста.

Foto Shutterstock

Zakon iza koga stoje republikanci stupa odmah na snagu, a ima izuzetke samo u slučaju vanrednog zdravstvenog stanja, silovanja ili incesta.

- Obećao sam građanima Oklahome da ću kao guverner potpisati svaki komadić zakona koji ide u korist života i ponosan sam što sam održao to obećanje - kazao je guverner Stit, prenosi Rojters.

Centar za pravo razmnožavanja iz Njujorka ističe da će "odmah podneti prigovor na zabranu i tražiti da je blokira na sudu".

- Oklahoma je sada jedina država u SAD koja je zabranila abortus, dok je slučaj Ro protiv Vejda i dalje na snazi, naveli su u tom centru.

Vrhovni sud SAD mogao bi da ukine pravo na abortus dato presudom Ro protiv Vejda iz 1973. Ako Vrhovni sud ukine presudu iz 1973, to će značiti da u polovini saveznih država neće biti dozvoljen abortus.

Četiri klinike za abortus u Oklahomi su već prestale da pružaju svoje usluge, predviđajući ovakvu odluku o zabrani.

Donedavno, Oklahoma je bila destinacija za žene iz Teksasa koje žele da abortiraju posle šest nedelja. Nakon zabrane u Oklahomi, žene sada moraju da putuju u Kanzas, Novi Meksiko ili Kolorado, ukoliko žele da okončaju trudnoću.


BONUS VIDEO: ISTRAGA O STRAHOTI: Snimci sa mesta tragedije aviona u Indoneziji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna