SIRIJCI "ZABORAVLJENI" ZBOG UKRAJINE: Borelj apelovao na donatore da ne odustaju od pomoći

D. D. S.

11. 05. 2022. u 13:00 >> 13:37

Čini se da svetsko javno mnjenje nije u stanju da se nosi sa više od jedne krize u isto vreme - priznao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, otvarajući u Briselu šestu donatorsku konferenciju za Siriju zahvaćenu sukobima. Apelovao je da Sirijce ne treba zaboraviti čak i kada rat u Ukrajini privlači svetsku pažnju, iako uviđa da postoji "izvestan zamor" među donatorima.

СИРИЈЦИ ЗАБОРАВЉЕНИ ЗБОГ УКРАЈИНЕ: Борељ апеловао на донаторе да не одустају од помоћи

Đozep Borelj / Foto EPA

- Sada je Ukrajina u naslovima. Ali ne odustajte od Sirije - apelovao je Borelj.

Na prošlogodišnjoj donatorskoj konferenciji prikupljena je 6,1 milijarda evra za pomoć Sirijcima i susednim zemljama koje se bore sa sirijskim izbeglicama, ali ne i vladi u Damasku.

Veliki deo novca otići će za pomoć Sirijcima koji su se sklonili u Jordan, Liban i Tursku, kao i Egipat i Irak.

Konferencija u Briselu je okupila oko 70 zemalja i međunarodnih institucija, uključujući agencije UN. Borelj je najavio dodatnih milijardu evra za 2022. godinu, čime je njihov ukupni iznos porastao na 1,56 milijardi evra.

Sirijski rat je počeo 2011. i sada je u 12. godini, a procenjuje se da je ubijeno više od pola miliona ljudi.

Prema podacima UNICEF-a, za 9,3 miliona sirijske dece potrebna je pomoć kako unutar zemlje, tako i u širem regionu oko Sirije.

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR NA PRILAZU AVDEJEVKI: Pregled napuštenih položaja Ukrajinaca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu