MASKE OSTALE: Austrija polako popušta mere - produženo važenje Zelenog pasoša

Novosti onlajn

16. 04. 2022. u 10:47

AUSTRIJA sprovodi dalje popuštanje epidemioloških mera, ali maske su ostale u nekim oblastima, kao i važenje zelenog pasoša.

МАСКЕ ОСТАЛЕ: Аустрија полако попушта мере - продужено важење Зеленог пасоша

Foto: AP

Nova uredba Ministarstva zdravlja, koja je od danas do 8.jula na snazi, predviđa obavezu nošenja maski u javnom prevozu, u prodavnicama namirnica, apotekama, drogerijama, benzinskim pumpama, u bankama, i trafici, ali su zato maske nisu obavezne u prodavnicama garderobe...

Nova uredba naglašava da se maska mora nositi u hodnicima šoping centra u kojima postoji apoteka, supermarket, banka ili neka od trgovina u kojima važi obaveza nošenja maski.

To znači da kada neko uđe u šoping centar dok šeta pokraj izloga mora nositi masku, a kada uđe u prodavnicu cipela, odeće i slično može da je skine.

Takva mera nailazi na nerazumevanje građana koji ne shvataju kako se mora nositi maska u hodnicima šoping centra, ali ne i u unutrašnjosti tamošnjih prodavnica.

Maske moraju da se dalje nose u taksiju, bolnicama, ustanovu za negu, gde pristup i dalje imaju samo vakcinisani i izlečeni.

Isto tako maske ne moraju više da se nose na manifestacijama, priredbama, koncertima.

Uredbom je produženo i važenje sertifikata o imunizaciji sa dosadašnjih 270 na 365 dana za "busterovane".

Ta mera je bila potrebna pošto na desetine hiljade zelenih pasoša prestaje da važi, a do sada nije preporučena četvrta vakcina.

Prema uredbi Zeleni pasoš važi samo 180 dana, odnosno pola godine, za one koji su primili dve doze, što je i rok koji se prihvata za potvrdu o preležanom kovid19.

Istovremeno nova uredba predviđa i da su koncept prevencije i kovid redar potrebni od sada samo za manifestacije sa više od 500 ljudi.

U noćnim klubovima ukinuto je takozvano "3G" pravilo pa više ne postoji ograničenje.

I Beč, koji je do sada bio restriktivniji u epidemiološkim merama, odlučio je da prati popuštanja na saveznom nivou.

Tako je ukinuto "2G" pravilo u ugostiteljskim objektima, koje je važilo u Beču, čime svi građani, bilo da su vakcinisani ili ne, ponovo dobijaju pristup restoranima, kafićima...

Za razliku od saveznih mera Beč ostaje strožiji kada je reč o pristupu bolnicama, ustanovama za negu, ali i obdaništima, gde posetioci moraju prilikom psoete pokazati negativan PCR test, a zaposleni moraju imati ili sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ili negativan PCR test,.

Oni će biti dva puta nedeljno PCR testirani.

Što se vakcina tiče pripadnici rizičnih grupa mogu četiri meseca posle treće doze da prime četvrtu, a svi ostali nakon pola godine od prijema bustera.

BONUS VIDEO:

11.000 RUČNO NAŠARANIH JAJA: Manifestacija „DECA DECI“ na više lokacija u Beogradu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)