INFLACIJA U BRITANIJI PREMAŠILA PROCENE EKONOMISTA: Oboren tridesetogodišnji rekord, razmere krize tek postaju upečatljivije

Tanjug

13. 04. 2022. u 09:03

INFLACIJA u Velikoj Britaniji je porasla u martu na 7,0 posto međugodišnje, što je novi 30-godišnji rekord koji pogoršava krizu troškova života i preti da podrije ekonomski oporavak zemlje.

ИНФЛАЦИЈА У БРИТАНИЈИ ПРЕМАШИЛА ПРОЦЕНЕ ЕКОНОМИСТА: Оборен тридесетогодишњи рекорд, размере кризе тек постају упечатљивије

Foto: Tanjug/AP Photo

Ujedinjeno Kraljevstvo je zahvatila inflatorna spirala, imajući u vidu da je u istom mesecu prošle godine indeks potrošačkih cena iznosio manje od 1,0 odsto, a razmere krize će, kako ocenjuje agencija "Blumberg", postati još upečatljivije u aprilu usled povećanja cena energije za 54 odsto.

Martovski podaci o inflaciji šesti mesec zaredom premašuju prognoze ekonomista. Ovakvo kretanje inflacije vođeno je velikim povećanjem cena širom ekonomije, uključujući rast cena goriva, metala i polovnih automobila. Cene obroka u restoranima, hotela, nameštaja, odeće i obuće takođe su doprinele usponu prošlomesečne inflacije.

Banka Engleske, koja je na putu da podigne referentnu kamatu četvrti put uzastopno u maju, predviđa da će inflacija dostići oko 8,0 procenata u aprilu, pri čemu postoji rizik da dosegne dvocifrenu vrednost u daljem toku godine.

Potrošačke cene su u martu na mesečnom nivou porasle za 1,1 procenat, što je najveći porast za taj mesec koji je ikada zabeležen, navodi "Blumberg".

BONUS VIDEO:

Dirljiv susret oca sa decom u Mariupolju: Nisu se videli mesecima, a onda su pokuljale emocije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)