DR KONGO: 20 civila ubijeno u terorističkim napadima

Tanjug

11. 04. 2022. u 20:26

ISLAMISTIČKA grupa iz Demokratske Republike Kongo osumnjičena je da je ubila najmanje 20 civila u napadima u nedelju i danas u kongoanskoj provinciji Ituri, saopštili su lokalni zvaničnici i lokalna grupa za ljudska prava.

ДР КОНГО: 20 цивила убијено у терористичким нападима

Foto: Vikipedija

Veruje se da su napadači bili pripadnici Savezničkih demokratskih snaga (ADF), milicije Ugande aktivne u istočnom Kongu još od devedesetih godina prošlog veka, otkada je u racijama po tamošnjim selima ubijeno na desetine civila, prenosi Rojters.

Lokalni zvaničnici ističu da je situacija i dalje napeta u Mangusu, području udaljenom dva kilometra od Komande, gde su napadači ubili 17 civila pre nego što su opljačkali i spalili kuće, dok su u nedelju stradale tri osobe u obližnjim mestima Sauri Moja i Macvalo.

U saopštenju se podseća da je Kongo prošle godine proglasio opsadno stanje zbog sve češćih krvoprolića u provincijama Ituri i Severni Kivu, a u decembru je Uganda tamo poslala više od 1.000 vojnika u cilju preduzimanja zajedničke operacije protiv ADF-a.

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi