NEĆEMO SUKOB SA RUSIJOM: Sastanak ministara odbrane NATO-a

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Brisel

17. 03. 2022. u 11:00

PODRŽAVAMO mirovne napore u Ukrajini, pozivamo predsednika Putina da povuče svoje snage, ali nemamo planove da rasporedimo NATO trupe na terenu u Ukrajini - poručio je juče, posle vanrednog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

НЕЋЕМО СУКОБ СА РУСИЈОМ: Састанак министара одбране НАТО-а

Ministri odbrane NATO juče u Briselu, Foto AP

NATO će nastaviti da isporučuje vojnu opremu Ukrajini, ali neće slati svoju vojsku i time rizikovati širenje rata i otvoreni sukob sa Rusijom, rekao je Stoltenberg, dodajući da ne bi trebalo spekulisati ishodom pregovora Moskve i Kijeva, ali i ocenjuje da značajan otpor koji Ukrajina pruža, omogućava pomak u pregovorima sa Rusijom.

Ministri odbrana zemalja članica NATO-a potvrdili su svoju odlučnost da nastave sa "značajnim isporukama kritično važne vojne opreme" Ukrajini, kao i sa finansijskom i humanitarnom podrškom.

Istovremeno, ministri su doneli odluku da nastave jačanje NATO snaga posebno u istočnom delu Alijanse.

- Suočeni sa novom realnošću u bezbednosti, moramo da za duži period resetujemo zajedničku odbranu i odvraćanje. Danas smo zadužili naše vojne zapovednike da razviju opcije širom svih oblasti, od zemlje, preko neba i mora, do svemira i interneta - kaže Stoltenberg.

On navodi da NATO u ovom trenutku ima "stotine hiljada vojnika u povišenom stanju pripravnosti".

- Moskva ne treba da sumnja u to da nećemo tolerisati bilo kakav napad na suverenitet i teritorijalni integritet saveznika - kaže Stoltenberg.

Navodeći planove o daljem značajnom povećanju broja vojnika na istoku Saveza, kao i jačanje vazdušnih snaga, uključujući protivvazdušne i raketne sisteme odbrane, više ratnih brodova, podmornica i nosača aviona sa stalnim prisustvom, kao i češće i obimnije vojne vežbe, generalni sekretar NATO-a poziva članice Alijanse na veća izdvajanja za odbranu.

- Sve ovo zahteva značajnije investicije od minumum dva procenta BDP-a saveznika na odbranu - zaključio je Stoltenberg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu