MOSKVA O OBNOVI KUĆE DŽAFERA DEVE: "To je izrugivanje, ogorčeni smo!"

Novosti onlajn

16. 02. 2022. u 15:46

RUSKE vlasti su ogorčene zbog učešća Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u projektu rekonstrukcije jednog od nacističkih kolaboracionista Džafera Deve, pokrenutog 2. februara u južnom delu Kosovske Mitrovice, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

МОСКВА О ОБНОВИ КУЋЕ ЏАФЕРА ДЕВЕ: То је изругивање, огорчени смо!

Foto N. Paraušić / D. Milovanović

Kako je podsetila, Džafer Deva je bio predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kasnije „nekakav ministar“ unutrašnjih poslova u profašističkoj Velikoj Albaniji, bio je jedan od osnivača SS divizije Skenderbeg. Takođe je naglasila da je „učestvovao je u progonima Srba, Jevreja, Roma i drugih ljudi koji nisu albanske nacionalnosti“.

- Cinizam i apsurdnost situacije povećava činjenica da se projekat realizovao u okviru inicijative EU 'Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije'. To je jednostavno izrugivanje - konstatovala je Zaharova na konferenciji za štampu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju UNDP I EU od 8. februara obustavljena je realizacija restauracije kuće Džafera Deve, podsetila je ona.

- Računamo na to da strukture svetske organizacije, formirane nakon pobede nad nacizmom, nikada i ni pod kakvim okolnostima neće učestvovati u ovakvim provokativnim akcijama opravdavanja nacističkih zločinaca i menjanja istorije - poručila je Zaharova.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a