ZAPEČAĆEN INTERNAT STRAVE: Francuska u šoku – deca zlostavljana u radikalnoj jevrejskoj školi, živela gladna u smradu i prljavštini! (VIDEO)

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

11. 02. 2022. u 00:28

TVRDOKORNA religijska učenja u pojedinim verama danas mogu da budu suprotna savremenom načinu života.

ЗАПЕЧАЋЕН ИНТЕРНАТ СТРАВЕ: Француска у шоку – деца злостављана у радикалној јеврејској школи, живела гладна у смраду и прљавштини! (ВИДЕО)

Foto: AP

A kada se to još pomeša sa kažnjavanjem dece, spartanskom disciplinom i rudimentarnim higijenskim uslovima, dolazi se do situacije u koju je ovih dana zapao jedan jevrejski internat nedaleko od Pariza, čiji su rukovodioci optuženi da im je škola funkcionisala kao sekta. Pale su i optužbe za prisilno zadržavanje i pritvaranje đaka. Zbog svega, šesnaestoro zaposlenih i odgovornih je uhapšeno.

Školu "Bet Josef" u Francuskoj opisuju kao "kuću strave". Očigledno je da su oni koji su je držali višestruko preterali u insistiranju na čeličenju.

Neki prozori su bili polupani, vrata su se slobodno njihala i lupala na vetru, higijena je bila na sumnjivom nivou, zidovi vlažni i podnaduli, s masnim flekama, uz oronuli betonski pod... Odgovorni u "ješivi", odnosno ustanovi za izučavanje talmuda i tore, osumnjičeni su za zadržavanje nekih đaka protiv njihove volje, od kojih su mnogi maloletni, i njihovo maltretiranje, uz primoravanje da žive u nečistoći.

Zaduženi za rad ovog ultraradikalnog internata optužni su i zbog prisilnog prekida kontakata dece s njihovim prodicama, ali i zbog uskraćenog pristupa lečenju i različitih vrsta nasilja, uključujući i uskraćivanje hrane. Uzeli su im mobilne telefone, a konfiskovana su im i dokumenta. Jednom rečju, krajnje degradirajući uslovi života za 21. vek. Na internetu su se, međutim, reklamirali sasvim drugačije, kao mesto puno zelenila s idiličnim uslovima za učenje.

Sve je počelo u julu prošle godine kada je jedan petnaestogodišnji američki đak uspeo da pobegne i skloni se u ambasadu SAD u Parizu. Međuministarska misija za praćenje sektaških skretanja alarmirala je sud u gradu Mou i klupko je počelo da se odmotava. Od tada, više štićenika uspelo je da pobegne, a svedočenja su bila slična. Istraga je ispitala i neke bivše polaznike.

Veliki broj žandarma banuo je u školu ove nedelje, na posedu u Bisijeru u oblasti Sena i Marna, osamdesetak kilometara istočno od Pariza. Akciji su prisustvovali i socijalni radnici, lekari, pa čak i jedan rabin. Ustanovu je u tom trenutku pohađalo 40 maloletnih i 20 punoletnih polaznika. Veliki broj njih je bio iz Izraela i SAD.

Deca su privremeno smeštena u prihvatilišta. Sud se sada, takođe, zanima i za finansijsko vođenje ove ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu