SI RAZUME PUTINOVE ZAHTEVE O NATO: Četvorosatni razgovori predsednika Rusije i Kine u Pekingu, zajedničko saopštenje o međunarodnim odnosima

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

04. 02. 2022. u 22:49

KINA podržava predlog Rusije da se naprave dugoročne pravne obaveze i garancije bezbednosti u Evropi i protiv je širenja NATO-a. Moskva i Peking pozivaju NATO da odustane od ideologije "hladnog rata" i da uvažava suverenitet, bezbednost i interese drugih zemalja, kaže se u zajedničkoj izjavi o međunarodnim odnosima u nastupajućoj novoj epohi i globalnom stabilnom razvoju koju su juče u Pekingu potpisali predsednici dveju zemalja, Si Đinping i Vladimir Putin.

СИ РАЗУМЕ ПУТИНОВЕ ЗАХТЕВЕ О НАТО: Четворосатни разговори председника Русије и Кине у Пекингу,  заједничко саопштење о међународним односима

Vladimir Putin i Si Đinping, Foto AP

Njihov susret potrajao je puna četiri sata. Kamere su zabeležile da se, zbog epidemiološke situacije, Putin i Si nisu rukovali, ali je razgovor bio "jako srdačan".

Kako je izjavio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, najiše se razgovaralo o sadašnjoj lošoj međunarodnoj situaciji kako na zapadnim granicama Rusije, tako i u Aziji u blizini Kine.

Obe zemlje su protiv formiranja zatvorenih blokovskih struktura u regionu Azije i Tihog okeana koje negativno utiču na mir i stabilnost. U spomenutom važnom dokumentu Kina i Rusija još jednom podržavaju zajedničku izjavu pet država sa atomskim naoružanjem, koji su protiv trke u naoružanju i zalažu se da ne dođe do atomskog rata.

Rusija i Kina su ozbiljno zabrinute stvaranjem trostranog partnerstva bezbednosti - SAD, Velika Britanija i Australija - koji su najavili saradnju oko atomskih podmornica što može da dovede do trke u naoružanju u regionu.

Kina i Rusija, zajedničkom izjavom njihovih predsednika, pozvale su SAD da prihvati predlog Moskve i odustane od planova razmeštanja raketa srednjeg i malog dometa u Evropi i azijsko-tihookeanskom regionu.

Dvojica lidera su u izjavi pomenuli i problem terorizma, predlažući da se formira zajednički globalni antiteroristički front u kom bi glavnu ulogu imala OUN.

Foto AP

NAFTA PREKO KAZAHSTANA

U Pekingu je Igor Sečin, predsednik "Rosnjefta", potpisao novi desetogodišnji ugovor sa kineskom naftno-gasnom državnom kompanijom. "Rosnjeft" će prodavati godišnje Kini 100 miliona tona nafte. Sirova nafta će se transportovati preko Kazahstana. I "Gasprom" će povećati isporuke gasa Kini, godišnja isporuka će biti 48 milijardi kubika gasa. Putin i Si su u zajedničkoj izjavi najavili intenziviranje ekonomske saradnje, uključujući i Arktik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)