PARTNERSTVO BEZ PRESEDANA: Putin: "Si i ja se odavno poznajemo..."

Tanjug

03. 02. 2022. u 11:38

RUSIJA i Kina dostigle su nivo partnerstva bez presedana, uvažavaju međusobne interese i imaju stabilizirajuću ulogu na međunarodnoj sceni, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin pred odlazak u Peking.

ПАРТНЕРСТВО БЕЗ ПРЕСЕДАНА: Путин: Си и ја се одавно познајемо...

Foto: EPA

Putin je u članku za kinesku državnu novinsku agenciju Sinhua naveo da je obim trgovinske razmene dve zemlje oborio sve rekorde.

Istakao je da Rusija i Kina formiraju mehanizme za nivelisanje negativnog uticaja sankcija.

Konstatovao je da dve zemlje imaju bliske stavove kada je reč o pristupu rešavanju globalnih i regionalnih problema.

Foto AP

Istakao je da Rusija i Kina rade na jačanju uloge UN u svetskim pitanjima, trudeći se, kako je rekao, da ne dozvole uništavanje međunarodnopravnog sistema u čijoj osnovi je Povelja UN.

Putin, koji sutra boravi u poseti Kini, gde će se sastati sa kineskim liderom Si Đinpingom i učestvovati na otvaranju Olimpijskih igara, ocenio je da Moskva i Peking imaju usaglašene stavove i kada se radi o pitanjima međunarodne trgovine.

Zalažemo se za očuvanje trgovinskog sistema

- Mi se zalažemo za očuvanje otvorenog, transparentnog i nediskriminacionog multilateralnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima Svetske trgovinske organizacije. Za resetovanje globalnih lanaca snabdevanja - naveo je ruski predsednik.

On je dodao i da će važan deo njegove posete Kini biti posvećen razmatranju aktuelnih međunarodnih tema, kao i da će tokom razgovora sa Sijem posebno razgovarati o poslovnim vezama, za šta , kako je ocenio, ima dosta potencijala.

Putin je rekao i da je jedan od strateških zadataka Rusije ubrzani socijalno-ekonomski uspon Dalekog istoka, čemu će, kako je naveo, doprineti modernizacija Bajkalsko-amurske i Transsibirske železnice i poboljšanje lučke infrastrukture.

Sve to će podići nivo uzajamnog dopunjavanja privreda dve države

Prema njegovim rečima, obim trgovinske razmene između Kine i Rusije je tokom prošle godine dostigao istorijski maksimum - 140 milijardi dolara, a zemlje se kreću ka cilju od 200 milijardi dolara.

Kada je reč o investicionoj saradnji, Međuvladina komisija ima 65 projekata vrednih preko 120 milijardi dolara, a radi se pre svega o saradnji u oblastima - prerada minerala, izgradnja objekata infrastrukture, poljoprivrede.

Inicijativa Rusije o pokretanju „zelenih koridora“ u trgovini, koja isključuje bilo kakve sankcije, predstavlja značajnu pomoć u prevazilaženju posledica pandemije virusa korona, prenosi Sputnjik.

Foto AP

Potencijal za razvoj partnerstva sa Kinom postoji i u oblasti osvajanja kosmosa i realizaciji projekta Međunarodne istraživačke lunarne stanice.

Putin je dao intervju za državne medije (Kineska medijska korporacija), u kojem je istakao da on i Si umnogome imaju slične poglede na svetske probleme.

Si i ja se dugo poznajemo

- Odavno se poznajemo, Si Đinping i ja, i kao dobri prijatelji i političari koji imaju u mnogim stvarima zajedničke stavove o rešavanju svetskih problema, tesno i često komuniciramo - rekao je on.

Ocenio je i da su dve države dostigle nivo partnerstva bez presedana, izmenivši njegov obim i stvorivši uslove za dalje napredovanje.

Foto: Profimedia

Predsednik Rusije je rekao i da Rusija osuđuje primenu dopinga u sportu i smatra nedopustivom praksu kolektivne kazne.

- Rusija je bila i ostaje privržena tradicionalnim olimpijskim vrednostima. Mi smo protiv politizacije sporta, pokušaja da se sport upotrebi kao instrument za vršenje pritiska, nelojalne konkurencije i diskriminacije. Smatramo nedopustivom praksu kolektivne kazne za ono što su učinili pojedinci, a koja je u poslednje vreme česta pojava. I na kraju, odlučno osuđujemo primenu zabranjenih preparata među sportistima i zalažemo se za međunarodnu saradnju u borbi protiv dopinga u sportu - istakao je Putin.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati