OČEKUJU NIKAD VEĆI PROFIT: Američki proizvođači oružja priželjkuju nastavak tenzija sa Rusijom

P. Z. S. / rt.com

28. 01. 2022. u 20:45

ODNOSI između Moskve i Zapada na dnu, zajedno sa izgledom sukoba u istočnoj Evropi, koji se naziru, dobri su za kompanije koje zarađujue na slanju oružja u inostranstvo, priznala su dva najveća američka izvoznika oružja.

ОЧЕКУЈУ НИКАД ВЕЋИ ПРОФИТ: Амерички произвођачи оружја прижељкују наставак тензија са Русијом

Foto printskrin national interest


Dok Vašington troši sve veće sume novca na vojnu opremu za Ukrajinu, Rejteon (Raytheon ) i Lokid Martin (Lockheed Martin) su ove nedelje rekli investitorima da eskalacija u regionu dobro utiče na njihov krajnji rezultat, objavljeno je u transkriptima do kojih je stigao investicioni sajt The Motley Fool.

Predstavljajući izveštaj o zaradi 25. januara, izvršni direktor Rejteona Greg Hajs (Greg Hayes ) rekao je: „Dovoljno je samo da pogledamo na prošlu nedelju gde smo imali napad dronom u UAE, koji je napao neke od njihovih objekata. I naravno, tenzije u istočnoj Evropi, tenzije u Južnom kineskom moru, sve te stvari vrše pritisak na povećanje izdataka za odbranu. Tako da u potpunosti očekujem da ćemo videti neku korist od toga."

Istog dana, DŽim Taiklet (Jim Taiclet), izvršni direktor kompanije Lockid Martin, takođe je savetovao investitore da bi verovatnoća daljeg američkog učešća u istočnoj Evropi bila dobra za poslovanje. -Ako pogledate evoluirajući nivo pretnje i pristup koji neke zemlje zauzimaju, uključujući Severnu Koreju, Iran i preko nekih od njegovih zastupnika u Jemenu i drugde, a posebno Rusiju danas i Kinu, postoji obnovljeno takmičenje velikih sila koje uključuje nacionalnu odbranu i pretnje njoj, rekao je on.

Taiklet je primetio da je „istorija Sjedinjenih Država, kada se ta (neprijateljska) okruženja razvijaju, mi ne sedimo i samo gledamo kako se to dešava. Tako da ne mogu da govorim o nekim brojevima, ali mislim, i lično sam zabrinut da ta pretnja napreduje i da moramo da budemo u stanju da je odgovorimo.

U izveštaju o zaradi od 26. januara, Brajan Vest, finansijski direktor kompanije Boeing za vazduhoplovstvo i oružje, nije direktno pomenuo Ukrajinu i Rusiju, ali je priznao da je snažna dvostranačka podrška vojnoj potrošnji u Vašingtonu osigurala da kompanija vidi „stabilnu potražnju“.

Prema “Projektu troškova rata” Univerziteta Braun, industrija oružja je potrošila 2,5 milijardi dolara na lobiranje u poslednje dve decenije, zapošljavajući, u proseku, više od 700 lobista godišnje. Potrošnja Pentagona premašila je 14 milijardi dolara od početka rata u Avganistanu, a jedna trećina do polovina tog novca otišla je vojnoj industriji.

Foto: Tviter

Tokom 1990-ih, proizvođači oružja potrošili su desetine miliona dolara lobirajući za proširenje NATO-a, vojnog bloka predvođenog SAD, u istočnu Evropu, nakon što se industrija smanjila nakon raspada SSSR-a i kraja Hladnog rata.

Tenzije oko Ukrajine su visoke već mesecima, a zapadni lideri tvrde da se plaše da Rusija planira neposrednu invaziju na njenog suseda, i ukazuju na izveštaje da se više od 100.000 ruskih vojnika okupilo u blizini zajedničke granice. Moskva je negirala da ima bilo kakve agresivne namere i pozvala je na bezbednosne sporazume koji bi zabranili širenje NATO-a na Ukrajinu ili Gruziju, što je dogovor za koji Vašington kaže da nije na stolu.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KINA PORUČILA ZEMLJAMA G7 DA GLEDAJU SVOJA POSLA: Prestanite da primenjujete višestruke aršine