SERGEJ LAVROV: SAD nisu odgovorile na pitanje o neširenju NATO-a

Novosti online

27. 01. 2022. u 11:06

SAD u svom odgovoru o bezbednosnim garancijama nisu odgovorile na najvažnije pitanje – o neširenju NATO-a na istok, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: САД нису одговориле на питање о неширењу НАТО-а

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

- Nema pozitivne reakcije na glavno pitanje u ovom dokumentu. Glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO-a na istok i razmeštanja udarnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije - rekao je Lavrov novinarima.

Šef ruske diplomatije je naveo da će se Moskva fokusirati na objašnjavanje, kako je rekao, "lukavog stava" Sjedinjenih Država po pitanju neširenja NATO-a i nedeljivosti bezbednosti.

Sergej Lavrov / Foto EPA

- Ako su nam devedesete godine objašnjavali odsustvom pisanih obaveza o neširenju NATO-a, sada imamo ove pisane obaveze - rekao je Lavrov.

Naveo je da Rusija proučava odgovor SAD i dodao je da će sadržaj dokumenta koji su SAD dostavile biti poznat u bliskoj budućnosti. Lavrov je naveo da su SAD rekle da bi više volele da dokument ostane u poverljivom diplomatskom dijalogu, ali da je on usaglašen sa svim saveznicima SAD i sa ukrajinskom stranom.

- Stoga, ne sumnjam da će to „procuriti“ u vrlo bliskoj budućnosti - rekao je Lavrov.

SAD i NATO juče su predali Rusiji odgovore na nacrte sporazuma o garancijama za bezbednost, koje im je Moskva uputila krajem prošle godine.

BONUS VIDEO: 

DOSIJE: Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!