AMERIČKI ANALITIČAR UPOZORAVA: Niko normalan u SAD ne želi rat sa Rusijom, ali on nam je sve bliži, ratna mašina je u pogonu

M.Đorđević

24. 01. 2022. u 13:16

DVOSTRANAČKA koalicija neokonzervativaca u Vašingtonu već godinama bezobzirno potpiruje sukob Rusije i Ukrajine, ali eskalacija tog sukoba bi u rat mogla da uvuče SAD, navodi komentator Taker Karlson za Foks njuz.

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР УПОЗОРАВА: Нико нормалан у САД не жели рат са Русијом, али он нам је све ближи, ратна машина је у погону

Foto: Printscreen

Naš spoljnopolitički establišment je poslao oružje u vrednosti od više stotina miliona dolara u jedan od najnestabilnijih regiona na svetu, nadajući se nekoj vrsti eksplozije. A sada kao da im se želja ostvaruje, ali ta eksplozija bi ​​vrlo lako mogla da uvuče Sjedinjene Države.

Nama je to teško da poverujemo. Zar ćemo zaista voditi rat oko neke korumpirane istočnoevropske zemlje koja je nama strateški nevažna? Uz sve ostalo što se trenutno dešava u SAD? Niko normalan nikad ne bi poželeo to da uradi. Ali kako se to zaista može dogoditi? 

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

Još uvek nismo sigurni kako, ali se čini da se to upravo dešava. Bajdenova administracija počela je evakuaciju američkih civila iz Ukrajine. Pentagon je saopštio da je spreman da upotrebi silu u regionu. Dakle, SAD su sada bliže pravom ratu nego što smo mi bili decenijama unazad. I da budemo jasni, ovde govorimo o stvarnom ratu. Ne o dugotrajnoj seriji vazdušnih napada na neku osiromašenu zemlju.

Rusija nije stena. Rusija ima nuklearno oružje i pravu vojsku. Rat sa Rusijom nije šala. Neće biti gotov za nedelju dana. Dakle, pomislili biste da je upravo sada trenutak kada bi predsednik Sjedinjenih Država mogao da objasni šta se ovde dešava? Šta tačno radimo u istočnoj Evropi i zašto to radimo?

Ali Džo Bajden je najslabiji lider koga je ova zemlja videla otkako je Vudro Vilson imao moždani udar na funkciji. To jeste problem, ali nije suštinski problem. Suštinski problem je što u Americi izabrani zvaničnici više ne odlučuju kada idemo u rat, kao što bi tako trebalo da bude demokratiji. 

Umesto toga, birokrate, generali i vojni kompleks donose te odluke. Evo propala rok zvezda i urnebesno nesposobni državni sekretar Toni Blinken preti ozbiljnom akcijom protiv Rusije. 

Foto: Instagram/ministry_of_defense_ua

Ne treba ni da se pitamo šta birači misle o tome. Ankete pokazuju da se većina Amerikanaca potpuno protivi ratu protiv Rusije zbog Ukrajine jer nisu ludi. Ali znate ko je za? Pa, vojni kompleks, uključujući bivšeg poslodavca šefa Pentagona Lojda Ostina, Rejtheon. 

Za kompanije koje imaju ugovore sa vojskom, rat po definiciji znači ogroman profit. U samo poslednjih nekoliko godina, SAD su potrošile više od dve milijarde dolara na vojnu pomoć Ukrajini, zemlju koju većina ljudi ne može da identifikuje na mapi. Upravo pre neki dan, administracija je najavila još 200 miliona dolara. 

Ukrajincima se ovo sviđa, očigledno, to je razlog zašto su bili zaposlili inače nezaposlenog sina Džoa Bajdena. Da im novac teče. Dakle, kada je Bajden ove nedelje nagovestio da rat možda neće brzo izbiti, Ukrajinci su bili veoma uznemireni. U stvari, bili su toliko uznemireni da su to rekli naglas, rečima da se Putinu daje zeleno svetlo da uđe u Ukrajinu.

Džozef Bajden, Foto AP

Dakle, Ukrajinci se žale na američku spoljnu politiku, na ono što je predsednik rekao na konferenciji za novinare. Vlada nekog mesta zvanog Ukrajina zahteva da se borimo protiv ruske vojske u njihovo ime. OK, mislim, nije nerazumno, jasno je zašto bi to želeli. Lakše je nego da se bore sami. 

Pitanje je, mi smo Sjedinjene Države, pa zašto im se povinujemo? 

BONUS VIDEO: 

Koje teške reči koriste kandidati u američkoj predsedničkoj kampanji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)