UHAPSILI PREDSEDNIKA: Pobunjeni vojnici lišili slobode Roha Kabora, lidera Burkine Faso

D. D. S.

24. 01. 2022. u 12:21

POBUNjENI vojnici uhapsili su Roha Kabora, predsednika zapadnoafričke države Burkine Faso. Hapšenje je usledio posle pucnjave koja se u nedelju uveče čula oko njegove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu. Demonstranti su juče podržali pobunjenike i opljačkali sedište Kaboreove političke partije.

УХАПСИЛИ ПРЕДСЕДНИКА: Побуњени војници лишили слободе Роха Кабора, лидера Буркине Фасо

Foto Tanjug/AP

Vlada je juče demantovala glasine da je puč u toku, iako se satima čula pucnjava iz nekoliko vojnih kampova iz kojih su pobunjeni vojnici zahtevali veću podršku u borbi protiv islamističkih militanata čije nasilje je u porastu. Građani koji žive u blizini predsedničke rezidencije prijavili su noćas i jaku pucnjavu, a kako prenosi agencija Rojters, jutros se videlo i nekoliko oklopnih vozila iz predsedničke flote, izrešetanih mecima, od kojih jedno poprskano krvlju. Vlada je uvela policijski čas od 20.00 časova do 5.30 časova ujutro i zatvorila škole na dva dana.

U Burkini Faso nezadovoljstvo je poraslo poslednjih meseci zbog ubistava civila i vojnika od strane militanata, od kojih su neki povezani sa Islamskom državom i Al Kaidom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku