BERLUSKONI SE NEĆE KANDIDOVATI ZA PREDSEDNIKA: Italijanski parlament će se sastati u ponedeljak radi početka glasanja

Tanjug

22. 01. 2022. u 20:02

BIVŠI italijanski premijer Silvio Berluskoni (86) odlučio je da se ne kandiduje za predsednika Republike, rekao je Rojtersu izvor iz njegove partije Forca Italija.

БЕРЛУСКОНИ СЕ НЕЋЕ КАНДИДОВАТИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА: Италијански парламент ће се састати у понедељак ради почетка гласања

Foto: EPA

Sastanak italijanskih partija desnog centra uoči izbora, još je u toku, preneo je Rojters.

Italijanski parlament će se sastati u ponedeljak, 24. januara, kako bi počeo glasanje za novog šefa države, koji bi zamenio odlazećeg predsednika Serđa Matarelu.

Izbor novog predsednika Italije mogao bi da ima velike posledice po budućnost vlade premijera Marija Dragog, koja pokušava da obuzda talas zaraze kovidom-19, ocenjuje agencija. Dragi je jasno stavio do znanja da bi želeo da postane predsednik, čime bi okoncao svoju 11-mesečnu vladu.

To znači da bi morao biti postavljen novi premijer ili održani izbori godinu dana pre roka. Međutim, nema garancije da će 74-godišnji bivši šef Evropske centralne banke dobiti taj posao, navodi Rojters. Druge ličnosti koje se smatraju kandidatima su bivši predsednik donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kasini, bivši premijer Đulijano Amato i aktuelna ministarka pravde Marta Kartabija.

Predsednik, koji se bira na sedmogodišnji mandat, uglavnom ima ceremonijalnu ulogu, ali uživa široka ovlašćenja nakon izbora ili kada vlada padne. On ima poslednju reč kada imenuje premijera i druge članove kabineta.

Izbori, sprovedeni tajnim glasanjem među više od 1.000 parlamentaraca i regionalnih predstavnika, predstavljaju nepredvidiv proces koji često traje nekoliko dana. Zvaničnih kandidata nema, a svaki poslanik na parčetu papira napiše ime po svom izboru.

U prva tri kruga glasanja, za izbor predsednika potrebna je dvotrećinska većina. Od četvrtog glasanja pa nadalje, cenzus se spušta na prostu većinu. Parlamentarci glasaju jedan za drugim i svaki krug glasanja obično traje duže od četiri sata.

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

GARDISTA (18) NAĐEN MRTAV U KASARNI: Pratio kraljičin kovčeg na sahrani, iznenada preminuo