KADA SE PUTIN NAŠALI NATO-U KLECAJU KOLENA: Bivši generalni sekretar Alijanse o razgovoru sa ruskim predsednikom

Novosti online

20. 01. 2022. u 22:51

ŠALA predsednika Rusije Vladimira Putina tokom prvog zasedanja Saveta Rusija-NATO uplašila je predstavnike Severnoatlantske alijanse, ispričao je za list „Forin polisi“ bivši generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson koji se na čelu Alijanse nalazio u periodu 1999-2004. godine.

КАДА СЕ ПУТИН НАШАЛИ НАТО-У КЛЕЦАЈУ КОЛЕНА: Бивши генерални секретар Алијансе о разговору са руским председником

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ruski lider mu se tada obratio ironičnim predlogom da promene ime sedišta Alijanse. Političar je naveo da je prevodilac koji je prisustvovao sastanku primetio igru reči i uspešno prepričao zapadnim partnerima Putinovu šalu.

-On je rekao: ‘Primetio sam da ste vi, generalni sekretaru, ne samo predsednik Severnoatlantskog saveta, već i predsednik Saveta evroatlantskog partnerstva, a sada i predsednik Saveta Rusija-NATO. Da li mogu da predložim da se preimenuje i sedište NATO-a u Dom Saveta?, seća se Robertson i napominje da je u interpretaciji na engleski jezik to zvučalo kao Dom sovjeta (House of Soviets) - tako se nakada zvalo sedište Vrhovnog sovjeta Rusije.

On je naveo da su Putinove reči posebno uplašile delegaciju Poljske.

-To je bila šala, takva je atmosfera u to vreme vladala, zaključio je bivši generalni sekretar NATO-a i dodao da je tadašnji sastanak bio plodotvoran za sve strane.

Ranije je Robertson saopštio da je Vladimir Putin, navodno, razmišljao početkom 2000-ih godina o članstvu Rusije u Alijansu. Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin, koji je tada bio ruski ambasador u NATO-u, rekao je da su takvu nerealističnu ideju imali politikolozi, a ne ruska vlada.

O istoriji odnosa između Rusije i NATO-a u oktobru prošle godine govorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je podsetio da je Severnoatlantska alijansa formirana ne zbog mira, već zbog konfrontacija, a rusko rukovodstvo nikada nije imalo iluzija kada je taj blok u pitanju.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije