MOLDAVIJA PREBRINULA BRIGU:Uplaćen avans Gaspromu za gas u januaru

Tanjug

20. 01. 2022. u 17:30

MOLDAVSKA kompanija "Moldovagas" saopštila je danas da je izvršila avansnu uplatu ruskom "Gaspromu", za isporuke gasa u januaru, dan pošto je ruska kompanija odbila zahtev moldavske vlade za odlaganje plaćanja.

МОЛДАВИЈА ПРЕБРИНУЛА БРИГУ:Уплаћен аванс Гаспрому за гас у јануару

Foto Arhiva


Moldavski parlament je danas odobrio zahtev vlade za uvođenje vanrednog stanja u energetskom sektoru zbog poteškoća sa plaćanjem gasa "Gaspromu".

-Uvođenje vanrednog stanja je neophodno za energetsku bezbednost države, i kako bi svi građani Moldavije bez problema mogli da provedu zimu i imaju gas, izjavila je premijerka Moldavije Natalija Gavrilita, a prenosi agencija Rojters.

Novi režim će trajati 60 dana, i on će, kako naglašava Gavrilita, omogućiti vladi da odloži plaćanje PDV-a za kompaniju "Moldovagaz" i da iz državnog budžeta unapred plati gas za domaćinstva.

Moldavska vlada je saopštila juče da je ruski "Gasprom" odbio zahtev Moldavije za odlaganje roka plaćanja gasa u januaru i da ta mala bivša sovjetska republika mora da pronađe 63 miliona dolara za snabdevanje gasom.

Moldavija i Gasprom su postigli petogodišnji sporazum o snabdevanju gasom koji je počeo da se primenjuje 1. novembra, i kojim se, pored ostalog, predviđa avansno plaćanje svakog 20-og dana u mesecu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je povodom energetske situacije u Moldaviji juče izjavio da je prodaja ruskog gasa toj zemlji komercijalna stvar između Gasproma i te bivše sovjetske republike, te da je gas isporučivan i da treba da se plati, dodaje britanska agencija.

BONUS VIDEO - DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILJ: Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MUKA MI JE I UMORAN SAM: Bajden o novoj pucnjavi u SAD - najavio posetu porodicama stradalih u Teksasu