RUSKI AMBASADOR UPOZORIO: Postoji rizik od izbijanja pravog rata - moramo delovati

Novosti onlajn

12. 01. 2022. u 09:33

NATO podstiče agresivno ponašanje Ukrajine prema Rusiji, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.

РУСКИ АМБАСАДОР УПОЗОРИО: Постоји ризик од избијања правог рата - морамо деловати

Foto: Printscreen

- Vidimo kako NATO podstiče Ukrajinu da bude sve agresivnija. To nam se ne dopada - rekao je Kelin u intervjuu „Skaj njuzu“.

On je podsetio da je slična situacija bila 2008. godine, kada je NATO obećavao da će primiti Gruziju i ona usmerila svoju agresiju prema Južnoj Osetiji i Abhaziji.

Prema rečima Kelina, svaka država ima pravo da donosi odluke o stupanju u Alijansu u skladu sa svojim interesima.

- Međutim, u isto vreme, svaka država treba da uzima u obzir interese suseda, istoriju, ekonomsku situaciju, da uzme u obzir sve faktore, a ne samo jedan - naglasio je ambasador.

Kelin je izrazio mišljenje da stupanje Ukrajine i Gruzije u NATO neće pomoći bezbednosti u Evropi, naprotiv, može stvoriti rizik rata.

Ambasador je skrenuo pažnju na niz agresivnih koraka koje preduzima NATO kod ruskih granica. Između ostalog, na vojne vežbe u Crnom moru, povećanje vojnog kontingenta u Poljskoj i pojavu njene vojne infrastrukture u istočnoj Evropi.

- To je opasno za nas, postoji rizik od izbijanja pravog rata, zato moramo delovati. Izvodimo vojne vežbe, trupe su spremne da odgovore na svaku pretnju - izjavio je on.

Po njegovim rečima, Rusija želi dogovor o „principima suživota“ sa NATO-om radi stabilizacije situacije u Evropi koji će biti stavljen na papir i neće zavisiti od stava konkretne predsedničke administracije u SAD.

Govoreći o stupanju Rusije u NATO, on je istakao da to nikad nije bilo realno.

Što se tiče predstojeće sednice Saveta Rusija-NATO, ambasador je rekao da bi najgori rezultat mogao biti ponavljanje stavova drugih članica NATO-a, kao što se to dešava u poslednje vreme.

Ambasador je još jednom istakao da Moskva nema nameru da izvrši invaziju na teritoriju Ukrajine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UPRAVO SAZNAJEMO! Vest koju je Vučić zaboravio da saopšti: 100.000 ljudi koji su dobili vaučere od 5.000, dobiće još 10.000 dinara