S OMIKRONOM SVET IZLAZI IZ PANDEMIJE? Optimistično predviđanje Evropske agencija za lekove

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

11. 01. 2022. u 22:18

SOJ omikron će izvesti kovid 19 iz faze pandemije, smatra Evropska agencija za lekove (EMA).

С ОМИКРОНОМ СВЕТ ИЗЛАЗИ ИЗ ПАНДЕМИЈЕ? Оптимистично предвиђање Европске агенција за лекове

Foto: Srbatom

Evropski regulator medikamenata istakao je da će širenjem ove varijante korona virus ući u endemsku fazu, što se u epidemiologiji odnosi na bolest koja se javlja i opstaje samo u okviru jednog regiona ili jedne populacije. Taj status je sličan onome koji sada ima grip. EMA je na stanovištu da će s takvim virusom svet moći da živi.

Istovremeno, Agencija je izrazila sumnju u davanje četvrte doze vakcine u takvim uslovima. Ovakav stav je zasnovan na činjenici da repetitivno ubrizgavanje doza ne predstavlja trajnu strategiju.

- Povećanjem imuniteta među populacijom, s omikronom, biće mnogo prirodnog imnuniteta, uz onog stečenom vakcinacijom. Brzo ćemo doći do scenarija koji će biti blizak endemskom stanju – poručio je šef vakcinalne strategije Evropske agencije za lekove Marko Kavaleri.

Ipak, dodao je da još ne zna kada ćemo izaći iz tunela i podsetio da pandemija još traje. Svetska zdravstvena organizacija je juče stavila do znanja da bi u periodu od šest do osam nedelja čak polovina građana EU mogla da bude zaražena sojem omikron.

BONUS VIDEO - POSLEDNjE ŠTO VIDE LjUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna