NAJVEĆA ZONA SLOBODNE TRGOVINE NA SVETU: Područje gde nastaje trećina svetskog BDP

D. D. S.

11. 01. 2022. u 12:37

NA SNAGU je stupio Sporazum o regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu (RCEP), čime je stvorena najveća zona slobodne trgovine na svetu.

НАЈВЕЋА ЗОНА СЛОБОДНЕ ТРГОВИНЕ НА СВЕТУ: Подручје где настаје трећина светског БДП

Foto: EPA

Reč je o području koje naseljava gotovo trećina svetske populacije i u kome nastaje trećina svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Sporazum potpisan 15. novembra 2020. godine ujedno je prvi put okupio tri tehnološke i proizvodne sile Kinu, Japan i Južnu Koreju. Kina sa Japanom i Južnom Korejom do sada nije imala bilateralne sporazume ove vrste.

Sporazum o regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu kojim je stvorena najveća zona slobodne trgovine na svetu potpisali su, uz Kinu, Južnu Koreju, Japan, i Vijetnam, Filipini, Kambodža, Bruneji, Mijanmar, Laos, Tajland, Malezija, Singapur, Indonezija, Australija i Novi Zeland.

Može se samo nagađati u kojoj meri će RCEP, nakon prvih godinu dana primene, transformisati prekogranično poslovanje članica i povećati ekonomsku integrisanost regiona. Očekuje se da sporazum vrlo brzo celu Aziju pretvori u koherentnu trgovinsku zonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)