PAO AERODROM U KAZAHSTANU, ZAPLENJENI AVIONI: Protivterorističke jedinice u akciji, zemlja na rubu propasti

Tanjug

05. 01. 2022. u 22:31

POLICIJA je pokrenula specijalnu protivterorističku operaciju u Alma Ati, gde se nastavljaju neredi i pljačka, a prema rečima predsednika Kasima Džomarta Tokajeva, terorističke bande su zaplenile pet aviona u najvećem kazahstanskom gradu, među njima i strane letelice.

ПАО АЕРОДРОМ У КАЗАХСТАНУ, ЗАПЛЕЊЕНИ АВИОНИ: Противтерористичке јединице у акцији, земља на рубу пропасти

Foto: AP Photo/Vladimir Tretyakov

Policija je takođe pozvala stanovnike Alma Ate da ostanu mirni i pruže pomoć organima reda u uspostavljanju ustavnog poretka i javne bezbednosti.

Terorističke bande su zauzele aerodrom, zaplenile su pet aviona, uključujući I strane avione u Alma Ati, saopštio je ranije danas predsednik Tokajev, prenosi TASS.

On je rekao da je grad izložen napadima, razaranjima i vandalizmu, da su stanovnici Alma Ate postali žrtve napada terorista i bandita i da je slična situacija i u nekim drugim kazahstanskim gradovima, gde, kako je naveo, ''terorističke bande zauzimaju infrastrukturne objekte''.

- Terorističke bande se trenutno bore sa jedinicama Vazdušno-desantnih snaga Ministarstva odbrane - saopštio je kazahstanski predsednik.

Tokajev je poručio da članovi Saveta bezbednosti zemlje moraju da preduzmu sve moguće mere kako bi zaštitili državu od spoljne pretnje.

On je danas izjavio i da je preuzeo ulogu predsedavajućeg Savetu bezbednosti od bivšeg lidera Nursultana Nazarbajeva i obećao da će odgovoriti "maksimalno žestoko" na nasilne proteste.

U međuvremenu je saopšteno da je osam policajaca i pripadnika nacionalne garde Kazahstana poginulo, a 317 povređeno u nemirima u toj zemlji.

Protesti u Alma Ati su počeli u nedelju u provinciji Mangistau, koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana, nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Tokajev je u utorak uveo dvonedeljno vanredno stanje u oblasti Mangistau i Almati zbog nerada u zemlji.

BONUS VIDEO: DOSIJE - Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)