PREDSEDNIK KAZAHSTANA TRAŽI POMOĆ RUSIJE: Obratio se vojnom savezu koji predvodi Moskva

Novosti online

05. 01. 2022. u 19:59

PREDSEDNIK Kazahstana Kasim Žomart Tokajev obratio se danas za pomoć šefovima država Organizacije za kolektivnu bezbednost (ODKB), vojnog saveza koji predvodi Rusija.

ПРЕДСЕДНИК КАЗАХСТАНА ТРАЖИ ПОМОЋ РУСИЈЕ: Обратио се војном савезу који предводи Москва

Foto: Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File/AP Photo/Yan Blagov/Vikipedija

- Obraćanje partnerima iz ODKB smatram prikladnim - rekao je Tokajev.

On ističe da terorističke bande preuzimaju kontrolu nad najvažnijim infrastrukturnim objektima u zemlji.

Podsetimo, članice ODKB su Rusija, Jermenija, Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Protesti u Kazahstanu

U kazahstanskom gradu Alma Ata jutros su nastavljeni sukobi demonstranata i policije. Demonstranti su upali u zgradu uprave (akimata). Policija koristi gumene metke za razbijanje okupljenih.

Protestne akcije u Kazahstanu počele su prvih dana nove godine. Stanovnici gradova Žanaozen i Aktau izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev potpisao je ukaz o uvođenju vanrednog stanja u Almatinskoj oblasti. Ukazom je uveden i policijski čas od 23 do 7 ujutru. Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa. Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove. U Alma Ati su se 4. januara uveče sukobili demonstranti sa policijom koja je upotrebila gas i šok bombe.

BONUS VIDEO: NEREDI U NEMAČKOJ - Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...