U KAZAHSTANU POLICIJSKI ČAS DVE NEDELJE: Sukobi demonstranata i policije bili krvavi

Branko Vlahović

05. 01. 2022. u 14:00

VLASTI Kazahstana tvrde da se danas smiruje situacija u gradovima gde su u utorak buknule demonstracije pa je došlo do žestokih obračuna građana i policije. Glavni trg u Alma Ati gde je bio najžešći sukob demonstranata i policije sada je ograđen dvostrukim kordonom vojske koja je tamo dovezla oklopna vozila. U gradovima gde su bile demonstracije još ne radi internet i mobilna telefonija.

У КАЗАХСТАНУ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ДВЕ НЕДЕЉЕ: Сукоби демонстраната и полиције били крвави

Foto: Tanjug/AP Photo/Vladimir Tretyakov

U toku krvavog obračuna u više većih gradova Kazahstana nastradao je veliki broj ljudi. Po službenim informacijama povređeno je 95 policajaca, a uhapšeno je više od 200 demonstranata. Građani Alma Ate, Šikmenta, Taraze i još nekoliko gradova silom su hteli da zauzmu zgrade gradske uprave.

O tome koliko su bili žestoki sukobi pokazuje i to da su oštećena 37 policijskih automobila a demonstranti su takođe napravili štetu na zgradama državnih institucija.

Da bi smirio situaciju predsednik Kasim Tokajev je izjavio da je za nastalu situaciju posebno kriva vlada, pa je zato usvojio njenu ostavku. Za vršioca dužnosti postavljen je dosadašnji potpredsednik vlade Alihan Smailov.

Protesti su počeli zbog poskupljenja cena na gas koji koriste automobili. Litar gas je koštao 60 tenge što je oko 12 centi, a od prvog januara je skočio duplo. Stanovnici gradova Mangurske oblasti Aktau i Žanaozene su izašli na ulice i obustavili saobraćaj. Inače glavna nalazišta nafte i gasa u Kazahstanu su upravo u Mangurskoj oblasti. Demonstrante su podržali u najvećem gradu Alma Ati, prestolnici Nur-Sultanu, centru metalurgije Karagandi, Atirau i još nekim manjim gradovima.

Čak kad je predsednik Kazahstana kazao da će se cene gasu vratiti na staro demonstranti nisu napuštali ulice. Najkrvaviji sukobi su bili u Alma Ati gde su demonstranti napadali policajce koji su se morali braniti šok-bombama.

Vlasti su uvele policijski sat do 19 januara u Mangistauskoj oblasti i Alma Ati. Da bi smirilo situaciju rukovodstvo zemlje je odlučilo da ne dopusti rast cena ne samo energentima već i osnovnim prehrambenim proizvodima u narednih 180 dana.

Oni koji kažu da je u Kazahstanu bio pokušaj "cvetne revolucije" ističu da su demonstranti krenuli na osvajanje zgrada gde se nalaze državne insitucije i skandirali su "Starče odlazi" aludirajući na Nursultana Nazarbajeva koji je predsedničku fotelju 2019. prepustio Tokajevu, ali je ostao na funkciji predsednika Saveta bezbednosti Kazahstana.

U gasoprerađivačkom sektoru kažu da je sada proizvodna cena goriva dvostruko veća od prodajne i to dovodi do gubitaka. Osim toga oprema za preradu gasa je zastarela. Istovremeno se udvostručio broj vozila koji u Kazahstanu koriste gas umesto benzina.

BONUS VIDEO: 

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a