PROGLASILI VANREDNO STANJE: Ledeni talas u Oregonu, spremaju skloništa za ugrožene

Tanjug

25. 12. 2021. u 00:18

ZBOG predviđanja meteorologa za pacifički severozapad, prema kojiima se očekuju niske temperature sa snegom i ledom na nekim mestima, grad Sijetl je odlučio da otvori skloništa, dok su guverner Oregona i grad Portland proglasili vanredno stanje.

ПРОГЛАСИЛИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ: Ледени талас у Орегону, спремају склоништа за угрожене

Foto: EPA

Gradski čelnici Sijetla saopštili su u četvrtak da će grad otvoriti dva večernja skloništa za pogođene teškim vremenskim uslovima počevši od subote pa najmanje do srede, prenosi Glas Amerike. Skloništa u izložbenoj sali centra Sijetla i u Kompas hauzin alajansu, biće dostupna od 19 časova svakog dana.

Meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Sijetlu Rid Volkot rekao je na konferenciji za novinare sa gradonačelnicom Dženi Darkan u četvrtak da niske temperature predstavljaju glavnu brigu u regionu, u kome će najviše dnevne temperature sledeće nedelje jedva stizati do nule, dok bi noću mogle da padnu i ispod 10 stepeni Celzijusa.

- Ovo nije česta pojava.Prošle su godine otkako smo mi u meteorološkoj sluzbi u Sijetlu videli ovakve podatke o prognozama - rekao je Volkot.

Snežne padavine su tokom vikenda moguće i u regionima Oregona i Portlanda, rekli su meteorolozi.

- Veoma niske temperature će uticati na ugroženu populaciju kao što su beskućnici, kućni ljubimci i oni koji nemaju adekvatan pristup grejanju - saopštila je u četvrtak Nacionalna meteorološka služba.

Durkan je pozvao ljude da ostanu kod kuće ako je moguće, da proveravaju komšije i kućne ljubimce i da pomognu da trotoari budu čisti od snega i leda. Guvernerka Oregona Kejt Braun je u četvrtak uveče proglasila vanredno stanje koje će ostati na snazi do 3. januara, i saopštila da bi očekivani sneg i konstantne temperature ispod nule mogle da dovedu do većih problema u saobraćaju i poremećaja u snabdevanju električnom energijom, kao i u komunikacionoj infrastrukturi. Ranije u četvrtak, gradonačelnik Portlanda Ted Viler i predsednica okruga Maltnoma Debora Kafuri takođe su proglasili vanredno stanje koje će se nastaviti tokom očekivanih višednevnih hladnoća, javila je KOIN-TV.

Pet skloništa za pogođene teškim vremenskim uslovima biće od subote otvoreno u Portlandu i okolini okruga Multnomah, rekli su zvaničnici.

BONUS VIDEO - Švajcarska pod snegom: Beli pokrivač na planinama

Švajcarska pod snegom: Beli pokrivač na planinama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)