VLADA ITALIJE PRELOMILA: Radikalno pooštrene mere zbog omikrona!

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

23. 12. 2021. u 20:41

ITALIJANSKA Vlada večeras je, posle sastanka sa predstavnicima regiona, usvojila novi Dekret sa pooštrenim merama zbog dramatičnog porasta broja obolelih od soja omikron.

ВЛАДА ИТАЛИЈЕ ПРЕЛОМИЛА: Радикално пооштрене мере због омикрона!

Foto: EPA

Usvojena je obaveza nošenja maski i na otvorenom u celoj zemlji, a na stadionima, u sportskim halama, u bioskopu, pozorištu, koncertnim salama, kao i sredstvima javnog prevoza obavezne su maske FFP2. Na tim istim mestima zabranjeno je konzumiranje hrane i pića.

Ministarstvo zdravlja propisalo je da se minimalni period za treću dozu vakcine smanji na četiri meseca od druge vakcine. Sanitarna zelena karta od 1. februara 2022 takođe je obuhvaćena promenama, period važenja se smanjuje na šest meseci. Do 31. januara je obavezna super zelena karta (koja se dobija posle tri doze vakcine) u restoranima u zatvorenom kao i za pultom.

Od 30. decembra ulazak u muzeje, sva mesta za kulturu, bazene, teretane i timski sport, centre za relaks i termalne centre, rekreativne, sale za igre na sreću, važi pravilo obavezne buster doze. Do 31. januara zabranjene su masovne proslave i okupljanja na otvorenom.

Od 30. decembra, pa sve sve do kraja vanrednog stanja u Italiji (31. mart) zabranjen je ulazak u sale za igru, diskoteke i lokale svima koji nisu primili treću dozu, ili sa dve doze i obaveznim testom da je osoba negativna sa važenjem od 24 sata.

Putnicima koji stižu pomorskim, vazdušnim i zemaljskim putevima na graničnim prelazima biće urađena kontrola testom po sistemu slučajnog uzorka, a u slučaju otkrivanja pozitivnog putnika stavlja se u izolaciju od 10 dana.

Vlada procenjuje uvođenje obaveze o vakcinisanju javne administracije, jer je od 3,2 miliona zaposlenih u administraciji još 950.000 onih koji nisu vakcinisani. O tome će se izjasniti regioni i predložiti Vladi kada da se uvede obaveza vakcinisanja kao što su to su već učinili prosvetni i zravstveni radnici, kao i pripadnici snaga javnog reda.

Prema poslednjim podacima od omikrona je sada zaraženo 28,2 posto obolelih, svaki dan se udvostručuje broj pozitivnih. Porast ukupnog broja zaraženih od delte i omikrona danas iznosi 44.595 (rekord od početka pandemije) sa 168 preminulih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!