DOGOVOR O MIRU DVE KOREJE: Pjongjang, Seul, Vašington i Peking postigli saglasnost, u principu

D. D. S.

13. 12. 2021. u 13:00

U principu su se Severna i Južna Koreja, Amerika i Kina saglasili da zvanično proglase kraj Korejskog rata, koji je okončan primirjem pre skoro 70 godina, rekao je predsednik Južne Koreje Mun Džein. Ali, dodao je, tek predstoje pregovori u vezi sa zahtegvima Severne Koreje.

ДОГОВОР О МИРУ ДВЕ КОРЕЈЕ: Пјонгјанг, Сеул, Вашингтон и Пекинг постигли сагласност, у принципу

Foto: EPA

Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, podelio je Korejsko poluostrvo, a odnosi Severne Koreje i Južne Koreje su od tada napeti. Glavni saveznik Severne Koreje je Kina, a Južne SAD.

Uskoro ističe mandat južnokorejskog predsednika, koji se zalaže za zvanično proglašenje primirja, što je obeležilo njegov celi mandat. Međutim, kako navodi britanski Bi-Bi-Si, mnogi smatraju da je potpisivanje mie teško ostvarivo, s obzirom da je Kim Džo-Jong, uticajna sestra severnokorejskog vođe Kima Džong-Una, nagovestila da bi Pjongjang bio otvoren za pregovore, ali samo pod uslovom da Amerika odustane od onoga što je nazvala "neprijateljskom politikom".

Severna Koreja se, naime, protivi prisustvu američkih trupa u Južnoj Koreji - zajedničkim vojnim vežbama Amerike i Južne Koreje, kao i sankcijama koje su Amerikanci inicirali zbog severnokorejskog programa naoružanja.

Amerika je, s druge strane, više puta ponavljala da Severna Koreja mora da odustane od nuklearnog oružja da bi sankcije bile ukinute. Predsednik Južne Koreje je prethodno istakao da bi zvanična deklaracija o okončanju rata ohrabrila Severnu Koreju da odustane od nuklearnog oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije