ODNOSI SA ZAPADOM SU DOŠLI DO KRITIČNE TAČKE Moskva: "Dijalog je preko potreban"

Tanjug

10. 12. 2021. u 18:19

DIJALOG Rusije i zapadnih zemalja o bezbednosnim garancijama preko je potreban, jer su odnosi došli do kritične linije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

ОДНОСИ СА ЗАПАДОМ СУ ДОШЛИ ДО КРИТИЧНЕ ТАЧКЕ Москва: Дијалог је преко потребан

Foto: Piksabej

Ruska strana podseća da je predsednik SAD Džo Bajden tokom razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom „izrazio spremnost za uspostavljanje ozbiljnog dijaloga o pitanjima koja se tiču osiguravanja bezbednosti Rusije“.

- Takav dijalog je preko potreban u ovom momentu kada odnosi Rusije i kolektivnog Zapada nastavljaju da degradiraju i kada su došli do kritične tačke - navodi se u saopštenju MIP Rusije, preneo je Sputnjik.

Moskva zahteva od SAD i NATO-a pravno utvrđivanje sporazuma o nerazmeštanju udarih sistema u susednim zemljama, uključujući i zemlje koje nisu članice Alijanse.

Precizirano je da će Rusija izneti sveobuhvatan predlog o pravnim bezbednosnim garancijama u okviru pripreme za sledeću rundu rusko-američkog dijaloga o strateškoj stabilnosti.

Moskva takođe čeka konkretnu reakciju NATO-a na ranije iznete predloge ruske strane o smanjenju napetosti u Evropi, kao i na predlog o obnavljanju redovnog dijaloga između vojske na liniji Rusija-SAD i Rusija-NATO.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok.

Putin je naglasio da je najvažniji zadatak ruske diplomatije dobijanje pouzdanih i dugoročnih garancija bezbednosti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PISMENI ZADATAK O KOME PRIČA SRBIJA: Đak je odabrao da piše ovoj značajnoj ličnosti, evo koju ocenu je dobio