RUSIJA UPUTILA ZAHTEV: Odmrznuti sva sredstva za obnovu Avganistana

Tanjug

09. 12. 2021. u 21:05

RUSIJA smatra da je mera odmrzavanja dela Povereničkog fonda za obnovu Avganistana (ARTF) nedovoljna i poziva da se toj zemlji omogući potpuni pristup ovim sredstvima u iznosu od milijardu i po dolara, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

РУСИЈА УПУТИЛА ЗАХТЕВ: Одмрзнути сва средства за обнову Авганистана

Foto: Profimedia

- Podržavamo odluku Svetske banke da dodele 280 miliona dolara iz zamrznutih sredstava Povereničkog fonda za obnovu Avganistana za UN Svetski program za hranu i UNICEF. Međutim, smatramo da je ta mera nedovoljna i pozivamo na odmrzavanje preostalih sredstava koja iznose više od milijardu dolara, što je pre moguće - rekla je ruska zvaničnica, prenosi TAS S.

Odbor Svetske banke, koja upravlja ovim sredstvima, dozvolio je 2.decembra prebacivanje 280 miliona dolara iz zamrznutog fonda Avganistana humanitarnim organizacijama, Svetskom programu za hranu i UNICEF-u, kako bi se toj zemlji pomoglo da se izbori sa posrnulom ekonomijom nakon dolaska talibana na vlast i povlačenja SAD 31. avgusta.

Odbor Svetske banke razgovarao je o transferu do 500 miliona dolara, od ukupno milijardu i po, koliko ima u ARTF, organizacijama za humanitarnu pomoć, navodi TAS S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)