UKRAJINA JE VEKOVIMA BILA DEO RUSIJE: Zemur objasnio zašto Rusija ne veruje NATO

P. Z. S. / Sputnjik internešnel

07. 12. 2021. u 18:52

NATO je više puta organizovao vojne vežbe u ruskom dvorištu, ponavljajući svoju želju da nastavi širenje alijanse na istok usred rastućih tenzija između Moskve i Vašingtona oko Ukrajine.

УКРАЈИНА ЈЕ ВЕКОВИМА БИЛА ДЕО РУСИЈЕ: Земур објаснио зашто Русија не верује НАТО

Erik Zemur / Foto AP

Francuski predsednički kandidat Erik Zemur tvrdi da je oprezan stav Rusije o proširenju NATO-a na istok legitiman, što je, kako je rekao, pitanje koje treba razmotriti u svetlu odnosa između Moskve i Kijeva.

U intervjuu za francusku novinsku mrežu BFM TV, 63-godišnjak je rekao da je Ukrajina sastavni deo Rusije „vekovima“, zbog čega je primetio da „morate shvatiti da Rusi ne žele da vidi kako se Amerikanci i NATO iskrcavaju na svojim granicama“.

Deo razloga se odnosi na neuspeh Vašingtona da ispuni svoja obećanja data Moskvi krajem 1980-ih i početkom 1990-ih, prema Zemuru.

Foto: Depositphotos/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

-Želim da vas podsetim da je predsednik SAD DŽordž Stariji Buš, kada je srušen Berlinski zid i raspao Sovjetski Savez [1991.], obećao sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu da Amerika neće raspoređivati svoje trupe blizu granica Rusije, rekao je novinar. – rekao je predsednički kandidat.

On je dodao, s obzirom na to da „Amerikanci nisu ispunili svoja obećanja“, apsolutno je „legitimno“ da je Rusija „veoma oprezna“ u pogledu neprestanog napredovanja NATO-a ka svojim granicama.

Ove izjave dolaze usred tinjajućih tenzija između Moskve i Vašingtona zbog onoga što SAD opisuju kao gomilanje ruske vojske u blizini njene granice sa Ukrajinom.

Foto: Tanjug/AP

Moskva je više puta demantovala optužbe Zapada o „agresivnim akcijama”, ističući da ne planira nikoga da napadne, kao i da se navodi o „ruskoj agresiji” koriste kao izgovor za raspoređivanje sve više vojne opreme i trupa NATO-a bliže granicama Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ranije napomenulo da su izjave Zapada o spremnosti da pomogne Kijevu da obuzda „rusku pretnju“ i smešne i opasne.

Ambasada Rusije u Vašingtonu je zauzvrat u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici podvukla da „Rusija ne predstavlja pretnju nijednoj zemlji“.

-Raspoređivanje ruskih trupa na teritoriji nacije je naše suvereno pravo i nikoga se ne tiče. NATO i njegove države članice su te koje bezobzirno pomeraju svoje vojne snage i infrastrukturu ka ruskim granicama, istakla je ambasada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)