ŠOLC, TIHI NASLEDNIK ČELIČNE KANCELARKE: Nova vlada u Berlinu, posle 16 godina na vlasti, nemački demohrišćani odlaze u opoziciju

I. STANOJEVIĆ

26. 11. 2021. u 08:25

PRE dva dana ozvaničen sporazum "Semafor kolicije" o formiranju nove nemačke vlade i smene vlasti u Berlinu, prvi put posle 16 godina, nije tek drugačija raspodela ministarskih portfelja, nego prelomni momenat prelaska do juče vladajućih demohrišćana u opoziciju.

ШОЛЦ, ТИХИ НАСЛЕДНИК ЧЕЛИЧНЕ КАНЦЕЛАРКЕ: Нова влада у Берлину, после 16 година на власти, немачки демохришћани одлазе у опозицију

Angela Merkel odlazi u istoriju, kancelar postaje Olaf Šolc / Foto AP

Stranka odlazeće kancelarke Angele Merkel pretrpela je debakl na parlamentarnim izborima i čeka je "veliko spremanje" u nadi da bi, za četiri godine, mogla da se vrati na rukovodeće pozicije u državi.

Socijaldemokrate, koje oličava novi kancelar Olaf Šolc, izborni trijumf pretočile su u dominaciju u okviru trojne koalicije sa liberalima i Zelenima, bar što se tiče ključne pozicije u zemlji i broja ministarstava. Ipak, autoritet budućeg kormilara nacionalnog broda daleko je od Merkelinog, pa će se, na početku svakako, Šolc suočavati sa brojnim poteškoćama i preprekama. Čak i u samoj koaliciji biće mu potreban sav politički talenat ne bi li opstao između Liberala i Zelenih, stranaka čiji se programi toliko razlikuju da je mnogima teško zamisliva njihova saradnja.

Šolc, koji je kao advokat u oblasti radnih odnosa sticao dragocena iskustva, ojačao je samopouzdanje u svojstvu ministra finansija i vicekancelara u kabinetu Merkelove. U njenoj senci je, na domaćem i međunarodnom terenu, pekao zanat kad treba istupiti oštro, a kad, opet, mudro ćutati. Taktiku je, kažu poznavaoci, apsolutno savladao.

Ne treba ga nikako potcenjivati, komentarišu mediji koji podsećaju da je Šolc postaje kancelar uprkos tome što je u sondažama javnog mnjenja uspevao da sakupi samo 15 odsto podrške.

Nema sumnje da se zvanični Berlin neće okrenuti za 180 stepeni, ma koliko na vlasti bile socijaldemokrate. Ipak, neće zemljom upravljati po svojim kodeksima i programu, jer liberali i Zeleni to svakako neće dozvoliti. Već juče, stigla je konkretna potvrda ovoga, u obliku dopune zakona o budžetu za 2021. godinu na kojoj radi buduća vlada u nameri da upumpa više od 50 milijardi evra u klimatski fond, iz kog će se sredstva narednih godina trošiti za ubrzanje prelaska na zelenu ekonomiju.

Ankete pokazuju da je nacija podeljena "na ravne časti" između onih koji žale za Merkelovom i one koji su okrenuti budućnosti. n

RAD I PLATA

NEMCI od Šolca očekuju pre svega preokret unutrašnje-političkog fokusa na poboljšanje uslova rada i plata. Već tokom upravo završenih koalicionih pregovora, jedan veliki cilj je ostvaren i pre nego što je Šolc seo u kancelarsku fotelju. Najniža cena rada podignuta je na 12 evra za sat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)