EPILOG VELIKE TRAGEDIJE U RUSIJI: U eksploziji metana u rudniku poginule 52 osobe

Novosti onlajn

25. 11. 2021. u 21:02

U EKSPLOZIJI metana u rudniku uglja „Listvjažnaja“ u Rusiji prema preliminarnim informacijama poginule su 52 osobe, uključujući i šest spasilaca, saopšteno je Sputnjiku iz hitnih službi.

ЕПИЛОГ ВЕЛИКЕ ТРАГЕДИЈЕ У РУСИЈИ: У експлозији метана у руднику погинуле 52 особе

Foto: printskrin jutjub/ Telekanal 360

Nakon nesreće u rudniku privedeni su 47. godišnji direktor rudnika, njegov 57. godišnji prvi zamenik i 36. godišnji šef odeljenja DOO „Šahta Listvjažnaja“, navodi se na sajtu Istražnog komiteta Rusije.

- Utvrđeno je da su privedena lica prekršila zahteve industrijske bezbednosti opasnih proizvodnih objekata. Usled toga je došlo do gasnodinamičke pojave. Izbio je dim u ventilacionom kanalu u delu broj četiri usled čega su se radnici koji su se nalazili u rudniku ugušili - navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, u najskorije vreme će protiv njih biti podignuta optužnica.

Podsetimo, jutros oko 4.30 po moskovskom vremenu pojavio se dim u rudniku u Belovu na dubini od 250 metara. U momentu nesreće pod zemljom se nalazilo 285 ljudi, a većina je izvučena napolje.

Prema poslednjim podacima, povređeno je 60 rudara od kojih je 37 hospitalizovano.

Sudbina 35 rudara ostaje neizvesna – smatra se da su blokirani pod zemljom, sa njima nije uspostavljena komunikacija. Potraga je obustavljena zbog povećane koncentracije metana i opasnosti od eksplozije.

Prema preliminarnim informacijama, uzrok nesreće u rudniku bila je eksplozija metana – neka varnica je izazvala eksploziju i dinamički udar zbog koga ljudi nisu mogli da izađu, rekao je zamenik generalnog tužioca Rusije Dmitrij Demešin.

Inače, rudnik pripada holdingu „SDS ugalj“, koji je u tri najveća proizvođača uglja u zemlji. Kako se navodi, kompanija će pružiti pomoć porodicama stradalih. Kompanija će pružiti pomoć porodicama poginulih.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna