AMERIKANCI ZATEČENI NESPREMNI: Blinken - Sa saveznicima spremamo odgovor na ruski test protivsatelitskog oružja

Tanjug

16. 11. 2021. u 00:43

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas da će SAD raditi sa saveznicima i partnerima kako bi odgovorili na, kako je rekao, neodgovoran čin Rusije, koja je "razornim testiranjem antisatelitskog projektila (ASAT) na svom satelitu ugrozila svemir".

АМЕРИКАНЦИ ЗАТЕЧЕНИ НЕСПРЕМНИ: Блинкен - Са савезницима спремамо одговор на руски тест противсателитског оружја

Entoni Blinken / Arhiva

On je pozvao sve "odgovorne države koje istražuju svemir" da se pridruže u naporu da se ustanove norme odgovornog ponašanja i da se uzdrže od sprovođenja "opasnih i neodgovornih razornih testova kao što je onaj koji je sprovela Rusija", saopštio je Stejt department.

Prema njegovim rečima, testiranje antisatelitskog projektila je do sada prizvelo više od 15.000 komada orbitalnih otpadaka, a verovatno će se stvoriti stotine hiljada manjih komada.

- Dugotrajni ostaci stvoreni ovim opasnim i neodgovornim testom sada će ugroziti satelite i druge svemirske objekte koji su od vitalnog značaja za bezbednost, ekonomske i naučne interese svih nacija u decenijama koje dolaze - upozorio je Blinken.

Dodao je da će ti otpaci značajno povećati rizik za astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici i druge ljudske svemirske aktivnosti.

Blinken je naveo da su ovim testom "neodgovorno ugroženi" bezbednost i sigurnost svih koji žele da istraže i upotrebe svemir u mirnodopske svrhe.

- Događaj od 15. novembra jasno pokazuje da je Rusija, uprkos tvrdnjama da se protivi naoružavanju u svemiru, svojim neodgovornim ponašanjem spremna da ugrozi dugoročnu održivost svemira i dovede u opasnost istraživanje i upotrebu svemira svim državama - ocenio je Blinken.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)